Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverige räknar nu med dubbelt så många doser av Pfizer och Biontechs vaccin. Bild: Johan Nilsson/TT
Sverige räknar nu med dubbelt så många doser av Pfizer och Biontechs vaccin. Bild: Johan Nilsson/TT

Sverige får dubbelt så många doser av Pfizers vaccin

Sverige kommer att få13 miljoner doser av Pfizer och Biontechs coronavaccin, rapporterar Ekot. Det är dubbelt så många doser som man avtalat om sedan tidigare.
Enligt Sveriges vaccinsamordnare är det fortfarande realistiskt att tro att alla vuxna svenskar ska erbjudas vaccin innan midsommar.

Sverige kommer att få 13 miljoner doser av Pfizer och Biontechs coronavaccin, vilket är dubbelt så många som tidigare avtalats. Det säger vaccinsamordnare Richard Bergström till Ekot på måndagen:

– 6,8 miljoner doser hade vi avtal för, och så blir det då dubbelt så det är över 13 miljoner doser. Jag tror att ungefär hälften av dem hinner komma före midsommar, eftersom det är vår målbild att kunna erbjuda alla vuxna svenskar att vaccineras före midsommar.

LÄS MER: Coronasmittan minskade plötsligt i Sverige – Tegnell: ”Immuniteten måste spela någon roll”

Ny fabrik ökar produktionstakten för Pfizer och Biontech

Beskedet från Richard Bergström kommer efter dagens rapportering om att Pfizer och Biontech ska öka sin produktion genom att öppna en ny fabrik i tyska Maburg under februari. Det innebär att bolagen kommer att kunna leverera upp till 75 miljoner fler doser till EU under andra kvartalet än man hade räknat med tidigare.

– Det är ett mycket positivt besked. Vi fick ta en liten smäll här för några veckor sedan med något färre doser och så sa ju Pfizer att skälet till det var att de skulle bygga ut anläggningarna och testa anläggningarna och göra de studier som behöver göras för att få godkännande, säger Richard Bergström till Ekot.

LÄS MER: Astra Zenecas vaccin sannolikt inte för äldre

Planen: Erbjuda vaccin till vuxna svenskar innan midsommar

Han fortsätter:

– Nu visar de ju att det var värt att ta den lilla dippen i leveranserna, för nu kommer det igång ordentligt framöver här i vår. Så det är en god nyhet.

I mitten av januari meddelade Pfizer att man måste dra ner på leveranstakterna, något som såg ut att ställa till det för Västra Götalandsregionens vaccinationsplan.

– Till följd av den begränsade vaccinleveransen så kan det bli så att planen behöver justeras något. Det är svårt att säga hur mycket av den planen som ska vara kvar, men preliminärt gäller fortfarande att vaccineringen av 70 år och äldre ska börja i mitten av februari, sa regionens vaccinsamordnare Kristine Rygge till GP då.

Enligt Richard Bergström betyder dubbleringen av doser från Pfizer och Biontech att målet om att erbjuda alla vuxna svenskar vaccin innan midsommar fortfarande är realistiskt.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.