Batteriomställningen krockar med miljön och samiska rättigheter.
Batteriomställningen krockar med miljön och samiska rättigheter. Bild: Patrick Pleul

Sverige en stoppkloss i EU:s batterisatsning

Sverige pekas ut som en bromskloss för EU:s planer på en fossilfri framtid med minskat beroende av Kina, skriver Bloomberg. Kritikerna hävdar bland annat att handläggningstiderna är orimligt långa.

ANNONS
|

EU har framhållit Sveriges stora mineralresurser som en viktig tillgång i den gröna omställningen och en källa som skulle göra unionen mindre beroende av Kina.

Men de planer som finns på att utvinna dessa resurser krockar inte minst med den svenska byråkratin, rapporterar Bloomberg.

– Grundproblemet är att det finns en obegränsad processtid, säger Martin Phillips, chef på Talga, till tidningen.

Hans företag har väntat i över ett decennium på att få tillstånd att starta grafitgruva, som enligt Bloomberg, skulle kunna producera tillräckligt med batterimaterial för att driva två miljoner elbilar.

Naturvårdsverket: orealistiskt

Som problem utöver den långa handläggningstiden framhålls lokalt motstånd som rör både miljöpåverkan och inskränkandet av samiska rättigheter.

ANNONS

– Gruvor medför alltid stor påverkan på både miljön och andra aktiviteter, som renskötsel och turism, säger Jonas Rudberg, talesperson för Naturskyddsföreningen till tidningen.

Vidare tror Jonas Rudberg inte på en framtid i vilken hela fordonsindustrin är elektrifierad.

– Det är lite orealistiskt att föreställa sig en framtid där hela jordens befolkning kör en Tesla. Jordens resurser kommer inte att räcka till, säger han.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS