Anna Stellinger, chef för internationella och EU-frågor på Svenskt Näringsliv. Arkivbild.
Anna Stellinger, chef för internationella och EU-frågor på Svenskt Näringsliv. Arkivbild. Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT

Svenskt Näringsliv befarar hård brexit

I dag lämnar britterna EU. Men risken för ett avtalslöst utträde är fortsatt ett stort hot. Att få till ett nytt fullständigt handelsavtal mellan EU och Storbritannien till årsskiftet är närmast en omöjlighet, enligt Anna Stellinger på Svenskt Näringsliv.

ANNONS

Efter år av bråk, mestadels internt i Storbritannien, kring utträdet lämnar britterna EU 31 januari.

– Men det är egentligen nu förhandlingarna börjar på riktigt, förhandlingar som kan bli komplicerade på riktigt, säger Anna Stellinger, chef för internationella och EU-frågor på Svenskt Näringsliv.

Tar många år

Att få fram ett nytt handelsavtal brukar ta många år. Och i praktiken har förhandlarna inte mer än sex månader på sig om EU-ländernas och britternas respektive parlament ska hinna rösta om avtalet innan britterna lämnar den ettåriga övergångsperioden vid årsskiftet.

Ett nytt avtal måste vara ordentligt genomarbetat, ingen halvmesyr, något annat duger inte, enligt Anna Stellinger som tidigare jobbat som generaldirektör för handelsmyndigheten Kommerskollegium.

ANNONS

– Allt annat är uteslutet, säger hon men tillägger att det är en omöjlighet på denna rekordkorta tid.

Därmed hotar ett avtalslöst tillstånd om ett knappt år.

– Yttersta risken är en hård brexit, den kan vi inte räkna bort, säger Stellinger.

Bättre än inget alls

Mer troligt är därför att man gemensamt, EU och Storbritannien, när det drar ihop sig enas om att fortsätta förhandla bortom tidpunkten 2020/2021. Alternativt landar parterna i någon slags mjuk övergång.

– Det är bättre att ha ett grundavtal på plats än en hård brexit, säger hon.

Men oavsett, för export- och importföretag som handlar med britterna gäller det att ha stor beredskap. För även om britterna lämnar under mer ordnade former kommer det att innebära stora effekter för företagen och dess omkring 100 000 anställda som berörs. Någon form av nytt handelsavtal blir det i vilket fall, med fler tullprocedurer och annat.

– Företagen måste vara beredda på att det absolut kommer att kosta både mer tid och pengar, säger Anna Stellinger.

Olle Lindström/TT

Klockslaget för brexit rycker allt närmre. Svenskt Näringsliv tror att processen med nya handelsavtal kommer kosta både tid och pengar.
Klockslaget för brexit rycker allt närmre. Svenskt Näringsliv tror att processen med nya handelsavtal kommer kosta både tid och pengar. Bild: Alberto Pezzali

Sverige exporterar varor till Storbritannien för 64 miljarder kronor ett normalår, vilket gör landet till Sveriges sjätte största exportland. Tjänsteexporten uppgår till 61 miljarder kronor, näst störst.

Varuimporten är 51 miljarder kronor och tjänsteimporten 57 miljarder kronor.

Uppskattningsvis 66 000 jobb finns i Sverige till följd av Sveriges export till Storbritannien, antingen direkt eller via underleverantörer. Dessutom jobbar 43 000 personer i brittiskägda företag i Sverige.

Källa: Svenskt Näringsliv

ANNONS