Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Svenskt fläskkött har godkänts för export till Filippinerna. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT
Svenskt fläskkött har godkänts för export till Filippinerna. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Svenskt fläsk på export till Filippinerna

Svenskt fläskkött har godkänts för export till Filippinerna, sedan landet sagt ja efter en mångårig prövningsprocess.
En av tankarna är att minska matsvinnet.

Enligt Livsmedelsverket har det inte funnits något exportavtal tidigare med Filippinerna och myndigheter, företag och branschorganisationer har sedan 2011 försökt få ett godkännande.

I somras stod Jordbruksverket, Livsmedelsverket och Statens veterinärmedicinska anstalt värd för fyra filippinska inspektörer som kom till Sverige. Det besöket var viktigt för att få exportgodkännandet. Under inspektionen pekade de svenska myndigheterna bland annat på god djurhållning, låg antibiotikaanvändning och hög livsmedelssäkerhet.

– Vi visade hur vi sköter våra djur från uppfödning till dess att vi skickar dem till slakt, säger Amanda Karltorp, utredare på Jordbruksverket, till TT.

Inspektörerna besökte bland annat grisgårdar, slakterier samt en gränskontrollstation.

Livsmedelsverket uppger att liknande processer är igång för att få till exportavtal även med andra länder, bland annat Kina och Sydafrika.

En tanke är att kött från delar av grisen som normalt inte äts i Sverige – som fötter, tryne och svans – ska konsumeras i andra delar av världen. Det ger resurseffektivitet och minskat matsvinn, enligt Livsmedelsverket.

Tomas Bengtsson/TT