Brexit kan bli ett rejält bakslag för svenskt fiske i brittiska vatten.
Brexit kan bli ett rejält bakslag för svenskt fiske i brittiska vatten.

Svenskt fiske hotas av brexitsmäll

Svenskt sill- och makrillfiske hotas av ett rejält bakslag till följd av brexit, varnar Anton Paulrud, vd på branschorganisationen Sweden Pelagic Federation (SPF). Redan i mars nästa år kan svenska fiskefartyg portas av britterna.

ANNONS
|

- Det skulle bli en rejäl smäll, säger Anton Paulrud.

För svenska fiskare står årsfångster på tiotusentals ton av ytgående fisk på spel om Storbritannien kraschar ut ur EU den 29 mars nästa år. Det handlar om makrill, sill, tobis och skarpsill som med dagens regelverk kan dras upp ur brittiska vatten.

Går inte att ersätta

Exakt hur mycket det rör sig om varierar beroende på hur fisken rör sig.

ANNONS

- Den är ju inte stationär. Men vi drar upp cirka 200000 ton per år, varav kanske 15–20 procent i brittiska vatten, säger Anton Paulrud.

Han tillägger att det, som det ser ut i dagsläget, inte går att ersätta dessa fångster med att fiska i andra vatten.

Kurt Claeson, som tillsammans med familjemedlemmar äger flera trålare som normalt fiskar i brittiska vatten, räknar med att en brittisk krasch ut ur EU, utan avtal, innebär ett stort avbräck för svensk fiskeindustri.

- Då får vi tänka i andra banor. Vi har ingen krisplan klar utan vi får nästan se vad utfallet blir och så får vi ta det när vi vet vad som gäller, säger han.

Brittiska parlamentet

Hur det slutar hänger på det så kallade utträdesavtal som premiärminister Theresa Mays regering och EU har gjort upp om. Avtalet antas bli godkänt på ett EU-toppmöte i helgen. Men många befarar att det kommer att ratas av det brittiska parlamentet, som väntas ha en första principomröstning någon gång runt den 10 december.

ANNONS

- Det man kan vara orolig för är om det blir "no deal", alltså om det inte blir något avtal, säger Sveriges EU-minister Ann Linde (S).

Svenska fiskares rättigheter i brittiska vatten har kopplats till britternas rätt att tullfritt leverera fisk till EU-länder. Detta är en ganska stor morot i förhandlingarna. Cirka 75 procent av den fisk som dras upp i brittiska vatten i dag exporteras – det mesta till just EU.

Avtal ger ingen garanti

En stor del av fisken från brittiska vatten bereds i dag i fabriker på kontinenten, för att sedan skickas tillbaka till brittisk processindustri eller detaljhandeln där, enligt Anton Paulrud.

Ett mer ordnat brexit, med ett utträdesavtal på plats, ger några års frist med EU-reglerat fiske fram till december 2020. Men inte heller detta scenario innebär någon garanti för svenskt fiske på brittiska vatten på sikt.

Hur fiskerättigheterna utformas långsiktigt är en känslig fråga för såväl EU-fiskare som brittiska fiskare. Och i det som nu ligger på bordet finns en skrivning som innebär att fisk och skaldjur inte blir en del av tullunionen mellan EU och Storbritannien så länge det inte finns en uppgörelse om fiskerättigheter för EU-fiskare i brittiska vatten.

ANNONS

- Det kommer att bli jättesvåra förhandlingar, säger Anton Paulrud.

Ann Linde håller med.

- Det är inte självklart vad som kommer att bli resultatet av förhandlingarna. Då handlar det om kvoter och områden, säger hon.

TT

Fakta: Fiskerika brittiska vatten

Det dras varje år upp cirka 1,1 miljoner ton fisk och skaldjur ur brittiska vatten. Drygt hälften, 58 procent, dras upp av fiskare från andra EU-länder än Storbritannien – i huvudsak från Frankrike, Spanien, Damark, Nederländerna, Sverige och Belgien.

Om det blir ett brittiskt EU-utträde utan ett utträdesavtal förlorar de icke-brittiska EU-fiskarna (inklusive de svenska) rätten att fiska i den ekonomiska havszonen runt de brittiska öarna, som sträcker sig 200 nautiska mil (cirka 370 kilometer) ut från kusten.

Medlemmarna i Sweden Pelagic Federation (SPF) har ett trettiotal större fiskebåtar, som står för cirka 85 procent av den svenska fiskeindustrins totala fångstvolym och 65 procent av fångsvärdet. Företagen i SPF står enligt Paulrud samtidigt för mer än hälften av sysselsättningen i den svenska fiskeindustrin.

ANNONS