Ballonger med bitcoinsymboler på en konferens i New York.
Ballonger med bitcoinsymboler på en konferens i New York.

Svenskt bitcoin-bolag anklagas för bluff

ANNONS
|

Anders är 31 år gammal och teknikintresserad. För drygt ett år sedan kom han i kontakt med KNC Miner, som säljer specialdatorer avsedda för att utvinna bitcoin och andra digitala valutor.

Dessa maskiner används inte till nätsurfning, spel eller andra vanliga ändamål; de står dygnet runt och utför de krävande beräkningar som skapar nya pengar i bitcoinnätverket (se faktaruta).

- Jag läste om bitcoin och det lät spännande. Jag testade på en vanlig dator men tekniken har kommit långt och för att kunna majna, som det kallas, var man tvungen att hänga med i tekniken och köpa en specialmaskin, säger Anders.

ANNONS

Din vanliga hemmadator var för långsam?

- Exakt.

Anders beställde två datorer till en kostnad av 81 000 kronor per styck.

- Det var en till mig själv och en till en kompis, berättar han.

Varför satsade du så mycket på den här hobbyn?

- En speldator i dag ligger på 30000-40000 kronor. Detta är den senaste tekniken. De som köper dem är personer som förstår kraften i de här maskinerna.

Så du tyckte inte att det var dyrt?

- Nej. Det enda jag ville var att ha den i tid och att den fungerade.

Beställningen skedde i mars i fjol. Anders betalade i förskott som bolaget begärde. Sedan hände ingenting på länge. KNC Miner uppgav att leveranser skulle starta under andra eller tredje kvartalet.

I oktober begärde han att få häva köpet. Bolaget vägrade och Anders vände sig till Allmänna reklamationsnämnden, ARN.

Många kunder har haft liknande problem. Över hundra personer har anmält bolaget till ARN eller ansökt om stämning i domstol. Bitcoin-maskinerna har antingen aldrig kommit, varit kraftigt försenade eller inte fungerat som de ska. En del uppger att de har börjat brinna.

Gruppstämning

Kunderna finns spridda över hela världen – USA, Storbritannien, Nederländerna, Singapore och Australien, för att ta några exempel. En advokatfirma i Kalifornien förbereder en ny gruppstämning, förutom den som redan har lämnats in (se faktaruta).

ANNONS

Konsument Europa, Konsumentverkets utlandsavdelning, har fått många mejl och samtal från KNC-kunder.

- Det finns två varianter. Antingen har kunden ångrat sig efter köpet och inte fått svar, alternativt blivit nekad ångerrätt. Eller så har kunden inte fått någon leverans alls, berättar Erik Mattsson på Konsument Europa.

Han och hans kollegor har försökt medla mellan kunderna och firman. Det har inte gått särskilt bra.

- Det allra första ärendet, hösten 2013, löste sig. Därefter har bolaget slutat svara på vår kommunikation. Vi har skickat påminnelser i ett antal ärenden men inte fått några svar. Numera hänvisar vi de klagande till ARN, säger Erik Mattsson.

Konkurrerar

Advokat Magnus Daar företräder många av dem som processar mot KNC Miner. Han anser att bolaget skadat hans klienter på flera sätt – förutom problemen med maskinerna handlar det om att KNC själv börjat utvinna bitcoin i stor skala och därmed konkurrerar med sina kunder.

- Vi har väldigt starka argument för mina klienter ska få pengar tillbaka. KNC har gjort extremt mycket fel, säger Daar.

Vad säger då bolagets företrädare? I fjol, när affärerna verkade gå bra, ställde de upp på ett flertal intervjuer.

- Det är inte omöjligt att vi kommer att vara mycket större än Facebook, sa dåvarande vd:n Andreas Kennemar till Ny teknik.

ANNONS

- Vi tillverkar i princip sedelpressar, sa styrelseledamoten och sedermera vd:n Sam Cole till TT.

"Ljög stenhårt"

Kennemar berättade också att företaget medvetet lämnade felaktiga uppgifter om prestanda när dess första datormodell skulle presenteras. "Vi ljög stenhårt hela tiden. (...) Vi ljög för att göra kunderna glada och för att förvilla konkurrenterna", sa Kennemar till Veckans Affärer.

I dag är det svårare att nå KNC:s ledning. Telefonnumret till bolagets kontor i Stockholm är obemannat; den som ringer möts av en engelsk spökröst. Mejl till den adress som anges på webbsidan får inget svar. Mobilnumret går till platschefen vid KNC:s serverhall i Boden – denne säger sig inte känna till något sätt att kontakta företagets ledning.

Den före detta SVT-reportern Nanok Bie är anställd på KNC Miner och har i flera branschmedier presenterats som kommunikationsansvarig. Han hänvisar oss till vd:n Sam Cole och lämnar en mejladress för pressfrågor.

Efter ett par dagar kommer ett svar utan underskrift. "Det förekommer massor av spekulationer, insinuationer och felaktiga påståenden", säger skribenten utan att besvara någon av de frågor vi ställt.

Vi frågar vem som skrivit mejlet. Det kommer inget svar. Nanok Bie vill inte heller ge besked. "Jag är inte talesperson för företaget, min titel är futurist", svarar Bie.

ANNONS

Rättstvisterna väntas bli klara tidigast i höst. KNC:s advokat Per Widman avböjer att kommentera dem.

ARN-fall

De flesta ARN-fallen är ännu inte prövade. I några tvister har företaget backat, i ett par fall har klagomålen avvisats eftersom kunden är ett företag och inte en konsument.

Detta är också bolagets linje i de kvarvarande ARN-tvisterna – den som köper en bitcoindator är automatiskt att betrakta som företagare, enligt KNC, som hänvisar till sina köpvillkor.

Anders från Göteborg är en av dem som väntar på beslut. Hans dator kom till slut, i mitten av november, men vid det laget hade han läst så mycket om brandfarliga KNC-maskiner att han inte ville ha den i familjens bostad.

Han är upprörd över påståendet att han skulle vara näringsidkare och därmed inte ha rätt till ARN-prövning.

- Det är bisarrt. Jag är en vanlig privatperson och vi beställde de här maskinerna som hobbymaskiner. De frågade aldrig efter organisationsnummer eller F-skatt. Ett svenskt företag vill ta bort min rätt som konsument, det är helt sanslöst för mig.

Vad har du lärt dig på det här?

- Att man inte ska vara först med ny teknik. Kanske haka på den tredje eller fjärde vågen istället för att ligga i täten. Men jag litar på svenska myndigheter och att det blir en lösning till vår fördel.

ANNONS

Fotnot: Anders är ett fingerat namn.

Fakta: Digitala pengar utan hemland

Bitcoin skapades 2008 av en japansk programmerare. En bitcoin är en datafil som går att använda som pengar. Det totala antalet är begränsat och filerna går inte att förfalska. Alla användare har en digital "plånbok" som ingår i ett internationellt nätverk.

Nya bitcoin skapas genom beräkningar som successivt blir svårare. Processen kallas "mining", det engelska ordet för gruvdrift. De datorer som används har inte vanliga processorer utan speciella kretsar som drar mycket ström och kräver effektiv kylning.

Ingen stat eller centralbank står bakom bitcoin och dess värde skiftar kraftigt. I december 2013 var en bitcoin värd cirka 9000 kronor, i början av mars 2015 cirka 2200 kronor.

I höstas tog ett 30-tal svenska företag emot betalning i bitcoin, därav en handfull i Göteborg.

Det finns flera liknande digitala valutor, bland annat litecoin, ppcoin och ripple.

Fata: Anmälningar och stämningar

I skrivande stund finns dessa ärenden som gäller KNC miner hos myndigheterna:

37 anmälningar till Allmänna reklamationsnämnden

62 registrerade ärenden hos Konsument Europa

10 anmälningar till Konsumentverket

En grupptalan med 52 deltagare i Nacka tingsrätt

Minst 19 enskilda stämningsansökningar

Fakta: Knappt två år gammalt

KNC Miner startades i maj 2013 av it-konsulterna Sam Cole och Andreas Kennemar samt två personer som arbetat med utveckling av datachip.

ANNONS

Bolaget har, enligt egna uppgifter, ett 30-tal anställda och har sålt bitcoin-datorer för en halv miljard kronor.

Under 2014 byggde företaget en egen "bitcoingruva", en serverhall på 5500 kvadratmeter, i Boden.

ANNONS