Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Trots att Alverbäcks blommor har 60 säsongsanställda så hoppar ibland både vd:n Håkan Alverbäck och hans dotter Amanda Alverbäck, som arbetar med hr-frågor, på företaget, in och plockar tulpaner.

Svenskodlade tulpaner leder ligan

Högsäsongen är här. I takt med att svenskarna frossar så odlas också allt fler tulpaner här. Tiden när holländsk import dominerade tulpanutbudet i butikerna är sedan länge förbi.

Gröna hav fulla av spänstiga knoppar böljar under växthusens tak. Håkan Alverbäck rör sig vant genom gångarna i odlingen på Ekerö utanför Stockholm. Här driver familjeföretaget Alverbäcks Blommor bland annat upp 28 miljoner tulpaner per år.

Just tulpansäsongen är lång – med odling av drygt 80 olika sorter för olika smaker och tidpunkter.

- Det är framförallt de rosa tonerna som är viktiga, det är vårkänslor! Sen har man rött till jul och gult till påsk, säkra kort, säger Håkan Alverbäck. Dottern Amanda Alverbäck, också involverad i företaget, flikar in:

- Till hösten är det mycket orangea tulpaner.

Holländsk lök

Svenskarna gillar tulpaner, och den inhemska tulpanodlingen ökar för varje år. Enligt Jordbruksverkets statistik skördades 151 miljoner svenska tulpaner år 2017. Tre år tidigare låg siffran på knappt 142 miljoner. I år kommer det att bli runt 160 miljoner, säger Robert Henriksson, ordförande för Blomsterlöksgruppen inom LRF Trädgård, till TT.

Enligt Blomsterlöksgruppen är runt 80 procent av de tulpaner som säljs i Sverige numera svenskodlade. Blomman må vara uppdriven här – men annat är det med löken. För även om svenskodlat leder ligan på vår inhemska marknad, så är blommans lök faktiskt fortfarande från Nederländerna.

Några mindre försök att odla egen blomsterlök har visserligen gjorts i södra Sverige, men fortsatt import verkar vara svår att undvika, enligt Robert Henriksson.

- De har kommit så lång i Holland, och har sådant bra klimat att vi inte klarar av att odla lökarna på ett konkurrensmässigt sätt, säger han.

Liv i bukett

Just nu är det bråda tider ute hos landets tulpanodlare. På Alverbäcks plockas och packas tulpaner stjälk för stjälk, och körs sedan ut till butiker i främst Mälardalen och Stockholmsområdet. Man odlar även andra blommor, men just tulpanen är särskilt viktig för familjeföretaget.

- Ja, omsättningsmässigt är 65 procent av pengarna från tulpaner, säger Håkan Alverbäck.

Mycket av arbetet i odlingen sker manuellt. Företaget har 60 säsongsanställda under högsäsong. Tulpanerna kyls och drivs upp för att sedan plockas och packas för hand, stjälk för stjälk. Det handlar om att hantera tulpanen rätt, tycker Amanda Alverbäck.

- Det kan inte en maskin göra, med den känsla som vi gör.

TT: Efterfrågan ökar och vi svenskar verkar inte kunna få nog av tulpaner. Varför?

- Det är nog allt liv du får i en bukett, du köper i knoppigt stadium och ställer hemma och så ser du förvandlingen, säger hon och fortsätter:

- Blomman utvecklar sig, visar färg, blommar ut...