Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Nordnets sparekonom Joakim Bornold varnar för att Spotify kan få en svängig resa på börsen.
Nordnets sparekonom Joakim Bornold varnar för att Spotify kan få en svängig resa på börsen.

Svensken tror på Spotify – mest handlade aktien i april

Spotify har blivit den nya folkaktien. Under april månad var Spotify den mest köpta aktien av samtliga svenska bolag. Samtidigt lyfter sparekonomen Joakim Bornold ett varningens finger.

Den 3 april valde Spotify till slut att börsnoteras på NYSE, vilket skapade stort intresse hos privatsparare världen över.

Nu visar köpstatistik från Nordnet att svenska småsparare tror på musiktjänstens förmåga att generera tillväxt och framtida vinster.

Under april månad var Spotify den mest handlade av samtliga aktier på nätbanken Nordnet.

Inte ens folkaktier som H&M, AB Volvo, Investor och Skanska kunde match Spotify.

– Jag förstår att Spotify dyker upp som etta. De har en produkt som många gillar och ett starkt varumärke. Men som sparare måste man vara beredd på en svängig resa om man väljer att hoppa på tåget, skriver Nordnets Joakim Bornold i ett pressmeddelande.

"Noteringen blev en succé"

Trots stor osäkerhet kring hur marknaden skulle ta emot Spotify var köptrycket högt hos spararna och bolagsvärdet blev ordentligt högre än väntat efter den inledande handeln den 3 april.

– Spotifys notering blev en succé och är förstås något unikt i svensk näringslivshistoria. För att behålla marknadens förtroende framåt krävs att de är tydliga och transparenta med den finansiella utvecklingen, fortsätter Joakim Bornold.

– Det innebär bland annat att de måste motivera strategin att satsa på tillväxt framför vinst och ge en prognos när de väntas visa svarta siffror.

Ericsson mest sålda aktien

Nordets statistik visar också att den mest sålda aktien under april var den traditionella folkaktien, Ericsson.

Enligt Joakim Bornold var det många som passade på att sälja aktien efter den kraftiga kursuppgången i samband ned presentation av rapporten för första kvartalet.

– Efter en oväntat stark kvartalsrapport belönades Ericsson med en uppgång på nästan 18 procent, vilket gjorde att många sparare såg ett säljläge, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.