Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svenskarna tror på högre bostadspriser

Trots amorteringskrav och risk för höjd ränta tror åtta av tio svenskar att bostadspriserna kommer att öka de närmaste åren.

Enligt en ny Kantar Sifo-undersökning som Svensk Fastighetsförmedling beställt tror 83 procent av svenskarna att bostadspriserna kommer att fortsätta uppåt. Fortsatt stor bostadsbrist, för lite nybyggnation och låg ränta anges som de huvudsakliga skälen.

Drygt en tredjedel tror på en prisökning mellan 1 och 5 procent över de närmaste tre åren. Endast elva procent tror på ett prisfall.

Stor optimism

- Det finns en stor optimism kring bostadsmarknaden och hur den utvecklas framöver. Man skulle kunna tänka sig att det borde finnas mer farhågor eftersom priserna har stigit så länge. Jag är lite fundersam kring vad folk räknar med för räntenivåer framöver. De låga räntorna kommer inte vara för evigt. Men människor är ganska tillbakablickande. Man räknar med att priser ökar i ungefär samma takt som tidigare, säger Tor Borg, chefsekonom på den statliga banken SBAB.

Tor Borg anser att resultatet är något förvånande med tanke på de nya reglerna om amorteringskrav, fler skuldkvotstak hos bankerna, och den eventuella ökning av reporäntan som Riksbanken aviserat kan komma efter årsskiftet.

Spretig marknad

Den senaste Mäklarbarometern från SBAB visade också på ett spretigt läge på bostadsmarknaden. Småhusmarknaden i Malmö och Göteborg rusar, medan Stockholms bostadsmarknad bromsat in.

- Generellt så tickar ju priserna på i hyfsad takt i landet som helhet. Sen går det långsammare i Stockholm. Jag tror att det hänger mycket ihop med regleringarna som kommit på bolånemarknaden. De slår så klart hårdast där priserna är som högst, säger Tor Borg.

TT: Är det realistiskt att tro på långsiktiga prisökningar?

- Det vi ser nu handlar mycket om naturliga säsongssvängningar. Och man ska akta sig för att dra för mycket slutsatser av enstaka månadsnoteringar. Det finns en underliggande styrka i bostadsmarknaden och får vi en lugn ränteuppgång så kommer marknaden att svälja det. Bostadspriserna kanske bromsas men kommer troligtvis ändå stiga på sikt.