Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svenskarna skippar resandet för valet

Den som tror att svenskarna är oengagerade i valet kan tänka om – i alla fall om man ska tro bokningarna hos resebyråerna. Resandet går nämligen ner under valdagar.

- Det känns som att många till och med är mer engagerade i valet i år än de brukar vara, säger Lina Eklund, presskommunikatör på resebyrån Resia.

Om det är ett sammanträffande eller verkligen valet som påverkar är svårt att veta. Men enligt bokningsstatistik från Resia minskar avresorna med 22 procent på valdagar. Under hela valveckan minskar resandet dessutom med 11 procent, jämfört med när det inte är val.

- I årets val har dessutom frågan om svenskarnas resvanor diskuterats. Men jag är säker på att vi inte kommer att sluta resa, även om vi kanske tänker annorlunda kring våra resor i framtiden, säger Lina Eklund.

Resebyrån har jämfört bokningar under valår med icke valår under de senaste fem åren och det är till och med 16 procent färre bokningar på valdagen i år i jämförelse med förra valet, så här långt.

- Så passa på att förtidsrösta och fynda resor som avgår under valveckan eller valdagen, då är det extra billigt, säger Lina Eklund.

Även resebyrån Ticket märker av skillnaden i sina bokningssiffror, om än bara på valdagen och dagen efter. Under de dagarna minskar deras bokningar med 8 procent.