Ett uppdämt behov av att fira jul, laddar för att det blir en rekordhelg.
Ett uppdämt behov av att fira jul, laddar för att det blir en rekordhelg. Bild: Christine Olsson

Svenskarna kommer slå julklappsrekord i år

I år kommer svenskarna att fira en Fanny och Alexander-jul och förväntas slå julklappsrekord, enligt HUI Research. I snitt beräknas vi lägga 3 000 kronor vardera på julklappar. Men globalt sett är vi lite snåla.

ANNONS
|

Efter att coronapandemin har tvingat oss att hålla oss hemma och umgås i små, säkra sällskap, spår HUI Reseach att vi kommer att släppa loss lite mer i år för att ta igen förlorat julfirande.

Prognosen är att försäljningen i december kommer att öka med tre procent och att ett nytt julhandelsrekord kan vara i sikte.

LÄS MER:Julklappsvagnen tillbaka igen

LÄS MER:”Jag är rädd att ge barnen en dålig jul”

Postnord och Svensk Handel spår också att det blir ett rekordår för julhandeln 2021. och att vi förväntas handla julklappar för 11,4 miljarder kronor online, enligt Postnords e-barometer, vilket Expressen var först att rapportera om.

Betalföretaget Klarna har också kommit med en julrapport, som kartlagt julbeteende i 18 olika länder.

ANNONS

Svenskarna köper färre julklappar

Rapporten visar att svensken i snitt kommer att lägga 3 300 kronor på julklappar.

Var fjärde svensk beräknas lägga 2 500 till 5 000 kronor på julklappar, och var fjärde 1 001 till 2 500 kronor. Var femte lägger max 1 000 kronor på julklappar.

Svensken köper i snitt fem julklappar per person, globalt köper man 6,5 julklappar per person.

Enligt HUI Research kommer julborden att bli större i år och det kommer att bli fler paket under granen.

– Julhandeln 2021 blir upptakten till en jul tillsammans efter fjolårets restriktionstunga högtid. Mer gemenskap och fler paket är att vänta, vilket talar för att ett nytt julhandelsrekord är i sikte, säger Joakim Wirén, analytiker HUI Research i en kommentar.

Enligt HUI Research förväntas modehandeln få ett uppsving och att fler mjuka klappar väntas under granen. Leksakshandeln och elektronikhandeln kan få vissa problem på grund av försenade leveranser och komponentbrist. Medan sport- och fritidshandeln förväntas att fortsätta att gå starkt.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS