Den svenska sågverksindustrin har tagit marknadsandelar på världsmarknaden för sågade trävaror under coronapandemin, enligt en ny rapport. Arkivbild.
Den svenska sågverksindustrin har tagit marknadsandelar på världsmarknaden för sågade trävaror under coronapandemin, enligt en ny rapport. Arkivbild. Bild: Victor Lundberg/TT

Svenska sågverk vinnare i krisen

ANNONS

Svenska sågverk har tagit marknadsandelar främst i Kina men också i USA under coronapandemin. Det har framför allt skett på bekostnad av kanadensiska konkurrenter, rapporterar Ekot.

I dag säljs 50 procent mer svenska trävaror till Kina, jämfört med för ett år sedan, enligt en rapport från branschorganisationen Skogsindustrierna som företräder 130 sågverksföretag.

Utvecklingen har skett samtidigt som den internationella efterfrågan på sågade trävaror minskar.

En av orsakerna som pekas ut som en fördel för de svenska sågverken är att de till skillnad från många konkurrenter internationellt inte behövt stänga verksamheten under pandemin.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS