Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svenska ingenjörer efterfrågas utomlands

Ifrågasättande och kritiskt tänkande är egenskaper som gör svenska ingenjörer attraktiva på den utländska arbetsmarknaden. Åtminstone om man ska tro Ulf Kruse som har åkt till Göteborg för att leta personal till sitt schweiziska företag.
Ulf Kruse är personalchef på ett schweiziskt it-bolag. I dag kommer han till Göteborg och Chalmers för att leta lämpliga tekniker till kontoren i Schweiz och London. Anledningen till den långväga rekryteringsresan är att svenska ingenjörer, enligt Ulf Kruse, både har större utblick och en annorlunda inställning till arbete än många av sina kollegor i andra länder.

- Svenska ingenjörer är positivt ifrågasättande, när de tar sig an en uppgift har de en massa frågor runt arbetet. De vill ha sin uppgift i ett sammanhang. Det gäller svensk arbetskraft överlag, berättar han.

Ulf Kruse tror dessutom att hans företag inte är ensamt om att efterfråga kritiskt och självständigt tänkande hos personalen.

- Det här är egenskaper företag vill ha, men man kanske inte vill ta konsekvenserna av det. I många länder finns det en kultur där man förväntar sig att de anställda ska lyda och inte ifrågasätta arbetet. Svenskar är inte alltid enkla att ha att göra med i starkt hierarkiska företag, men speciellt när man kommer upp på chefsnivå eftertraktas personer som vågar se möjligheter och inte bara göra som de blir tillsagda.

Han lägger till att det är just med nyfiken och självgående arbetskraft Sverige kan konkurrera.
- Folk som är skolade i att lyda och göra sin uppgift finns det ingen brist på i världen, säger Ulf Kruse.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.