Under två dagar arrangeras näringslivskonferensen Sweden-Southeast Asia Business Summit i Kuala Lumpur, Malaysia. Med på resan finns förutom näringslivsminister Mikael Damberg (S) även ett 60-tal svenska företag. Arkivbild.
Under två dagar arrangeras näringslivskonferensen Sweden-Southeast Asia Business Summit i Kuala Lumpur, Malaysia. Med på resan finns förutom näringslivsminister Mikael Damberg (S) även ett 60-tal svenska företag. Arkivbild.

Svenska företag blickar mot Sydostasien

Sydostasien har hamnat i skuggan av Kina för svenska bolag. Det ska det nu bli ändring på. Ett 60-tal svenska bolag och näringslivsminister Mikael Damberg (S) är i veckan på plats i Malaysia för att sälja in svenska företag på den asiatiska marknaden.

ANNONS
|

Konferensen som arrangeras av Business Sweden och äger rum den 6–7 februari är den största svenska främjandeinsatsen i Sydostasien någonsin och den andra på kort tid efter ett arrangemang i Singapore hösten 2016.

Bland svenska bolag på plats finns tunga namn som Ericsson, ABB, Atlas Copco, Ikea och Volvo Cars.

- Det här är en av världens snabbast växande regioner och har en potential att bli en tillväxtmotor globalt sett. Den är enormt viktig för svenska företag och en region vi pekat ut på vår priolista, säger Mikael Damberg till TT.

ANNONS

Läge för självkritik

Samtidigt medger Damberg att Sydostasien inte fått tillräckligt fokus från svenskt håll och att man nu måste föröka att komma ikapp.

- Man ska vara lite självkritisk. Sverige tog det inte seriöst och man stängde till exempel beskickningar. Det här evenemanget är en kraftsamling, vi måste vara med när tåget rullar.

Tobias Glitterstam, regionchef för Business Sweden i Asien håller med och ser hur regionen hamnat i skymundan av bland annat svenska intressen i Kina.

- Vår bedömning är att Sverige har betydligt lägre exponering i regionen jämfört med andra europeiska länder. Kina har också vuxit så rasande snabbt att Sydostasien hamnat i andra hand. Det är olyckligt för det här är en region med 650 miljoner invånare och sammantaget världens sjätte största ekonomi, säger han.

Bland nationer som ingår märks exempelvis Indonesien, ett land som fram till 2020 beräknas få mer än 53 miljoner invånare som passerar gränsen för vad som betecknas medelklass.

ANNONS

Ett annat exempel är Thailand, regionens andra största ekonomi, och som nyligen höjde sin BNP-prognos för 2018 till 4,2 procent från tidigare 3,8 procent.

- En gemensam nämnare för de här länderna är att de har stor befolkning, en snabb tillväxt och en låg mognadsgrad när det gäller infrastruktur. Vi tycker att det är en marknad som förtjänar sitt eget fokus, säger Glitterstam.

Brett spektrum

Från Business Sweden vars uppgift är att hjälpa företag att öka sin globala försäljning, ser man ett brett spektrum av möjligheter för svenska bolag, allt från infrastruktursatsningar och tillverkningsindustri till konsumentorienterade bolag och hälso- och sjukvård.

Utmaningarna är dock många vilket även Mikael Damberg medger.

- Vi ska vara ärliga, det kan finnas korruptionsrisker och politiska system som inte alltid motsvarar våra krav. Det reses andra krav på hållbart företagande och öppna ögon när man aspirerar på sådana här marknader. Vi hoppas att sådana här konferenser hjälper företag att göra rätt från början.

ANNONS

Arrangemanget äger rum 6-7 februari i Kuala Lumpur och förutom Damberg medverkar bland andra Malaysias handelsminister och Marcus Wallenberg, bland annat vice ordförande i Investor.

TT

Fakta: Svenska företag på plats i Malaysia

Näringslivskonferensen i Kuala Lumpur har ett 60-tal svenska bolag på plats. Bland dessa märks följande:

ABB

Atlas Copco

Ericsson

Saab

Scania

Volvo Cars

Anticimex

Alfa Laval

Arla

Beckers

Billerud Korsnäs

Bofors

Handelsbanken

Ikea

Sandvik

SEB

Volvo

Tetra Pak.

Källa: Business Sweden.

ANNONS