Svenska doldisen tror sig ha lösning på energigåtan

Ett svenskt företag tror sig ha lösningen på gåtan om fusionsenergi, rapporterar SvD. Skulle bolaget lyckas kan världen få tillgång till billig och i princip obegränsad energi.
– Vi kommer att veta senast 2024 om det här faktiskt fungerar på det sätt som våra simuleringar visar, säger Novatron Fusions vd Peter Roos.

ANNONS
|

För ett par veckor sedan kom rapporter från USA att amerikanska forskare tagit ett stort kliv i kampen om att tämja de enorma krafterna i fusionsenergi.

Om försöken lyckas skulle mänskligheten kunna få en nästintill obegränsad och ren energikälla. Till skillnad från kärnkraft, vars bränsle är det radioaktiva ämnet uran, kan fusionskraft drivas av ämnen som återfinns i vanligt havsvatten och som inte avger någon strålning.

Problemet: Behöver kapsla in 100 miljoner grader varmt bränsle

Den senaste forskningsutvecklingen på området till trots är mänskligheten fortfarande en bra bit från att kunna omsätta fusionskraft på en större skala. Fusionsenergi är nämligen det som har hållit solen lysande i miljarder år, och för att återskapa en kontrollerad sådan process på jorden behöver det över 100 miljoner grader varma bränslet stängas in.

ANNONS

Fusionsenergi

Fusionskraft handlar om att ta tillvara de enorma mängder energi som frigörs när två väteatomer slås samman till det tyngre grundämnet helium.

Processen är släkt med dagens kärnkraft där tunga uranatomer splittras till lättare grundämnen och energi frigörs.

Bränslet i fusionskraft är två isotoper eller varianter av universums vanligaste grundämne, väte, deuterium och tritium. Deuterium kan utvinnas ur havsvatten medan tritium enklast skapas genom att litium bestrålas med elektroner. Även litium finns i stora mängder i havet och i jordskorpan.

Till skillnad från dagens kärnkraft skapas inget farligt eller radioaktivt avfall i processen.

Källa: SvD

Lösningen på inkapslingproblemet tror sig det svenska företaget Novatron Fusion ha. Nästa år kommer bolaget att bygga en testanläggning som ska pröva att kapsla in det varma bränslet, rapporterar SvD. Anläggningen byggs tillsammans med KTH i Stockholm.

– Vi kommer att veta senast 2024 om det här faktiskt fungerar på det sätt som våra simuleringar visar, säger företagets vd Peter Roos.

Svenska bolaget i framkant

De senaste 30 årens forskning på området har framförallt allt handlat om att kontrollera bränslet med enorma lasrar eller att stänga in bränslet i magnetfält. Stänger man in bränslet i ett magnetfält kommer det med en inbyggd instabilitet, säger Peter Roos.

– Novatron är ett koncept som adresserar precis det problemet, att skapa stabila förutsättningar för en kontinuerlig fusionsprocess, säger han till SvD.

Skulle allt gå enligt plan kommer Novatron Fusion kunna visa upp en kontinuerlig fusionsprocess redan 2032. De flesta företag och institut som forskar kring fusion har som mål att bygga en storskalig reaktor mellan 2040-2050, skriver SvD.

LÄS MER:Göteborgsbolagets lösning på elbristen: Bygga 17 nya små kärnreaktorer i Sverige

LÄS MER:Därför står vindkraftverken still – när det blåser som mest

LÄS MER:Fusion – vad är det och kan det ge oändligt med energi?

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS