Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Passagerare kliver av TUIs flygplan som lämnade från Arlanda mitt på dagen och anlände till Rhodos igår eftermiddag. Bild: Stina Stjernkvist/TT
Passagerare kliver av TUIs flygplan som lämnade från Arlanda mitt på dagen och anlände till Rhodos igår eftermiddag. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Svenska charterturister väcker ilska i Grekland

På torsdagskvällen landade TUI ett flyg med svenska charterturister på Rhodos – trots att grekiska myndigheter har förbjudit direktflyg till och från Sverige fram till mitten av juli.
Och svenskarnas närvaro väcker ilska både i grekiska medier och bland konkurrenter, rapporterar TV4.

I ett grekiskt nyhetsinslag sträcker en journalist fram mikrofonen mot svenska turister som just har landat på Rhodos och frågar var de kommer ifrån, och om de egentligen får lov att komma dit.

Turisterna hade just klivit av resejätten TUI:s plan från Arlanda, som landade på semesterön på torsdagskvällen. Nu anklagas TUI för att ha bluffat in de svenska turisterna. Grekiska myndigheter har nämligen förbjudit direktflyg till och från Sverige fram till den 15 juli för att stoppa smittspridning av covid-19.

Men resebolaget själva menar att de fått tillstånd av den grekiska turistministern, eftersom det också var turistchefer och journalister med på planet.

LÄS MER: Då startar charterflygen från Landvetter igen

LÄS MER: Så flyger vi efter corona: slutet för långresor

Apollo har fått ställa in flyg till Grekland

– Greklands turistminister har gett okej för den här flighten och förutsättningen för det var att det inte bara var resegäster, utan också en del människor som jobbar med turism och journalistik och den kvoten har vi uppfyllt, säger Adam Györki, kommunikationschef på TUI, till TV4.

Apollos Sverigechef Erika Butterworth säger till TV4 att de fått ställa in flera flyg efter de grekiska myndigheternas besked om att man förbjuder flygningar till och från Sverige.

– Det var tråkigt för de här kunderna vill ju verkligen komma iväg, de har väntat i flera månader på att få resa. Men samtidigt är jag glad för att vi har följt de rekommendationer i alla led och restriktioner som finns som gör att våra kunder är trygga och välkomna när de väl får resa, säger hon till TV4.

LÄS MER: Amelie från Göteborg nekades mellanlanda i Oslo

”Kan bli fel och det har vi jättestor förståelse för”

Enligt TV4 har det kommit in en anmälan till det grekiska turistministeriet om orättvis konkurrens. Men Apollo kommer inte själva att göra någon sådan anmälan, uppger Erika Butterworth för TV4:

– Det är svåra tider och många regler som ändras med kort varsel. Det kan bli fel och det har vi jättestor förståelse för, säger hon.

I juni meddelade svenska UD att man skulle lätta på avrådan för icke nödvändiga resor till tio europeiska länder, däribland Grekland, från och med den 30 juni.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.