Stefan Henningsson på WWF hoppas att hållbarhetspriset Climate Solver kan uppmärksamma innovationer som kan minska koldioxidutsläppen globalt. Arkivbild.
Stefan Henningsson på WWF hoppas att hållbarhetspriset Climate Solver kan uppmärksamma innovationer som kan minska koldioxidutsläppen globalt. Arkivbild.

Svenska bolag prisas för klimatidéer

De vill få folk att köra, tvätta och köpa klimatsmart för att förbättra miljön. I dag belönas fyra svenska bolag bakom innovationerna med Världsnaturfondens hållbarhetspris Climate Solver.

ANNONS
|

Det kan räcka med små steg i vardagen för att göra en insats för miljön. Men för att ta de riktigt stora stegen behövs större förändringar i samhället. Därför har Världsnaturfonden (WWF) tagit initiativet till hållbarhetsutmärkelsen Climate Solver, som delas ut till företag som har utvecklat nydanande klimatinnovationer.

I dag delas utmärkelsen ut till sex nordiska bolag, däribland fyra svenska, som har visat prov på hur de kan förbättra miljön globalt.

Lägre utsläpp

Ett av de svenska bolagen, Swedish Algae Factory, producerar material utvunnet från alger för att konservera mer energi. Ett annat, Greater Than, har utvecklat en bilförsäkring som styrs efter förarens körmönster och ger incitament för att spara energi.

ANNONS

Scandinavian Water Technology (Swatab), har tagit patent på ett filtersystem för att tvätta kläder helt utan kemikalier. Redan i dag finns systemet tillgängligt i flerbostadshus, vårdhem och hotell i Sverige och Storbritannien. Med det nya priset hoppas Swatab kunna växa globalt och ändra tvättbeteendet i miljontals hushåll.

- Vi är väldig stolta och glada över att uppmärksammas med Climate Solver-priset. Utmärkelsen är oerhört viktig för att hjälpa oss att jobba mot miljöansvariga i stat, landsting och kommun, säger Swatabs utvecklingschef Per Hansson.

Stor potential

Enligt uppskattningar från WWF har bolagens innovationer potentialen att minska koldioxidutsläppen med minst 20 miljoner ton inom de närmaste tio åren.

Men för att göra skillnad måste bolagen öka sina marknadsandelar och ändra attityder i hela branschen. Det kräver i sin tur att hela samhället ställer sig bakom innovationerna, enligt Stefan Henningsson, senior rådgivare inom klimat, energi och innovation på WWF i Sverige.

- Det är det stora budskapet från Parisavtalet. Att alla tillsammans måste gå mot ett nettonollutsläpp av växthusgaser. Om vi kan uppmuntra den här typen av innovationer på global nivå, kan vi gå mot en omställning till 100 procents förnybar energi, säger han.

ANNONS
TT

Fakta: Utmärkelsen Climate Solver

Climate Solver syftar till att stimulera en omställning till 100 procents förnybar energi med nettonollutsläpp av växthusgaser och tillgång till energi för alla genom innovation.

Ett sätt är genom att lyfta fram kommersialiserade klimatinnovationer i Sverige och internationellt. Sedan starten har Climate Solver i samverkan med partners uppmärksammat hundratals innovationer världen över.

Källa: Världsnaturfonden

Fakta: Årets vinnare av Climate Solver

Swedish Algae Factory

Material utvunnet från alger som ökar effektiviteten på solceller med mer än 4 procent, genom deras naturliga förmåga att fånga in ljus. Dessutom renas vatten vid tillverkningsprocessen. Enligt WWF:s beräkningar kan denna typ av innovation vid 30 procents marknadsandel minska koldioxidutsläppen med 21 miljoner ton årligen.

Greater Than

Bilförsäkring som styrs efter förarens körmönster i realtid baserat på antal körda mil och hur säkert föraren kör. Föraren får ekonomiska incitament att spara mil, utsläpp och energi, vilket i sin tur ger samhället säkrare trafik, bättre klimat och hälsa genom minskade luftföroreningar. Enligt WWF:s beräkningar kan den här typen av innovation vid 30 procents marknadsandel minska koldioxidutsläppen med 103 miljoner ton årligen.

Formconsult

Packar betong så att ytan blir jämnare och får bättre hållbarhet. Det går också snabbare och är mindre kostsamt att använda denna lösning än traditionella alternativ. Enligt WWF:s beräkningar kan den här typen av innovation vid 20 procents marknadsandel minska koldioxidutsläppen med 86 miljoner ton koldioxid årligen.

Scandinavian Water Technology

En tvättmaskin som använder filtersystem för att tvätta kläderna rena helt utan kemikalier. Tvättmedel och varmvatten behövs inte längre utan det räcker med kallt vatten. Enligt WWF:s beräkningar kan den här typen av innovation vid 10 procents marknadsandel minska koldioxidutsläppen med 21 miljoner ton årligen.

Finska Sympower och norska Energynest erbjuder digitala lösningar som på ett kostnadseffektivt och smart sätt reglerar och lagrar energi från förnybara källor som sol och vindkraft.

Källa: Världsnaturfonden

ANNONS