Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Finansminister Magdalena Andersson tidigare i veckan.

Svensk mässa för "inkluderande tillväxt"

"Inkluderande tillväxt" är orden på allas läppar, säger finansminister Magdalena Andersson (S) som deltar i helgens vårmöte med Internationella valutafonden (IMF) och Världsbanken i Washington.

Nu talar hon lite i egen sak eftersom det möte som hon höll i var inriktat just på begreppet inkluderande tillväxt, som innebär en mer jämlik fördelning av de resurser som en ökad tillväxt för med sig.

På mötet, som även var arrangerat av Chiles finansminister och Världsbankens chefekonom, diskuterades vilka praktiska reformer som behövs för att öka jämlikheten i världen.

- Det var ett stort intresse, för det här är den stora snackisen just nu, säger Magdalena Andersson till TT i telefon.

Svensk modell

- Om inte rikedomen fördelas på ett rimligt sätt, som i USA till exempel där stora löntagargrupper inte har sett någon välståndsökning på flera decennier, kan man inte heller förvänta sig att de ska vara positiva till ökad handel och internationellt samarbete.

Hon vill framhäva Sverige och de nordiska länderna som exempel på att det går att kombinera hög tillväxt med en jämnare fördelning.

- Den politiska utvecklingen har visat att om man bara fokuserar på tillväxt och inte bryr sig om fördelningen, riskerar man att få den politiska bumerangen vi sett i form av både brexit och Trump.

- Forskning från bland annat IMF visar att det ger högre tillväxt för länder som i en regeringsbudget satsar mer på grupper med lägre inkomster, än att sänka skatten för dem med de högsta inkomsterna.

Fint i papperet

Enligt Magdalena Andersson bör inkluderande tillväxt intressera såväl regeringar som näringsliv.

TT: Vilka är motkrafterna till det här synsättet?

- Det är en sak att se att detta behöver göras. Men den dagen då välståndet ska fördelas jämlikare, genom att höja skatter eller att höja löner, kan det finnas ett motstånd mot det praktiska utförandet. Fast på ett teoretiskt plan är det väldigt många som ser det här behovet.