Finansminister Magdalena Andersson. Arkivfoto.

Svensk ilska över blockerad e-moms

Sverige hotar att gå vidare på egen hand när EU inte kan enas om att sänka momsen på e-publikationer. En tjeckisk blockering frustrerar finansminister Magdalena Andersson (S) i Bryssel.

Frågan om att börja tillåta en lägre moms på e-publikationer har sedan länge varit blockerad av tjeckiska önskemål om att få testa omvänd skattskyldighet för att bekämpa momsbedrägerier – vilket i sin tur mötts av franska motkrav.

Inte heller på fredagen blev det någon lösning. Frankrike vill ha mer tid kring den omvända skatteskyldigheten, som inte heller Cypern säger sig kunna acceptera.

Och då sade i sin tur Tjeckien nej om e-böckerna.

Sverige går vidare?

Magdalena Andersson var irriterad både i och utanför mötessalen.

- Det här är en av de mest frustrerande frågor som jag har jobbat med under 3,5 år som finansminister. Jag vädjar till er nu: försök hitta en kompromiss väldigt snabbt, sade hon till kollegorna.

Till svenska journalister aviserade hon lite senare att regeringen till och med kan komma att gå vidare utan godkännande från EU.

- Nu hoppas jag att det här kan lösa sig till nästa månad när vi möts i Luxemburg på midsommarafton. Annars måste vi från regeringen se vad vi kan göra på egen hand, sade finansministern – utan att gå in på detaljer om hur.

- Jag har ingen utstakad väg framåt.

Demokratifråga

Att ha lägre moms på e-publikationer ser Andersson som en demokratifråga.

- För att garantera högkvalitativ journalistik måste vi göra det möjligt för digitala plattformar att ha en lägre moms.

Den tjeckiska blockeringen får finansministern att bli nästan svart i ögonen.

- Vi kan inte acceptera den här situationen som råder. Vi kan inte jobba på det här sättet. Om man nu ska ta en fråga som gisslan – vilket man inte ska – då kan man väl välja någon annan fråga i så fall, sade en klart butter Magdalena Andersson i Bryssel.