Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det svenska betaltjänstbolaget Izettle är den senaste mångmiljardaffären mellan USA och Sverige.

Svensk framgång för techbolag – framtiden oroar

Spotify, Skype, King - och nu Izettle. Svenska företag som säljs eller börsintroduceras för mångmiljardbelopp beskrivs ibland som det svenska techundret.

Den amerikanska betaljätten Paypals köp av det svenska betaltjänstbolaget Izettle för 19 miljarder kronor är bara en i raden av aktuella mångmiljardaffärer mellan USA och Sverige.

- Det finns en enorm framgångssvit i Sverige när det kommer till att producera enhörningsbolag, säger Kina Zeidler, journalist och författare till boken "Det svenska techundret" som släpptes tidigare i vår.

Två förklaringar

Enhörningsbolag – det handlar alltså om privatägda företag som värderas till mer än en miljard dollar, det vill säga ungefär 9 miljarder kronor. Och enligt Kina Zeidler, som bland annat refererar till siffror från Skypegrundaren Niklas Zennströms investeringsbolag Atomico, och den amerikanska tekniksajten Techcrunch, ligger Sverige mycket bra till när det gäller just skapandet av enhörningsbolag.

Ett exempel är att av de 260 enhörningsbolag som finns i världen, och 41 i Europa, så kommer sju från Sverige.

Andra länder som är starka i branschen är, enligt Zeidler, Storbritannien och Tyskland.

Frågan är då vad Sveriges förhållandevis starka ställning beror på? Zeidler har i boken bland annat intervjuat grundarna till Spotify, Skype, Klarna och Mojang och enligt författaren finns det huvudsakligen två förklaringar till framgången.

- Den ena är hur vårt land har byggt upp en infrastruktur kring internet. Dessutom finns personlighetstyperna som ligger bakom de här bolagen. Det är en väldigt specifik typ, som är fostrade i det här välfärdslandet Sverige vilket kanske gör att man törs ta risker, säger Kina Zeidler.

Osäkert framåt

Men även om Sverige nu är inne i framgångsperiod när det gäller it-företag finns en viss osäkerhet inför framtiden.

- Det börjar mattas av lite börjar jag notera, säger Kina Zeidler.

Enligt Zeidler beror denna avmattning på brist på programmerare i Sverige, och att det dessutom är svårt med bostäder för de som vill komma till Sverige och jobba på de här bolagen.

- Man behöver vidga blicken lite och inkludera fler, kvinnor och nyanlända och höja blicken utanför Stockholms innerstad, säger Kina Zeidler.