Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Valfeber råder i Aten inför den grekiska folkomröstningen om de internationella långivarnas bud.

Svarta, svårtolkade budskap inför val

På grekisk tv rullar domedagsliknande reklamfilmer för såväl ja- som nejsidan. De båda kampanjerna har drastiskt olika syn på konsekvenserna av ett ja eller nej vid folkomröstningen om de internationella långivarnas bud. -Det är ett stort problem. Folk säger ja eller nej, men till vad? Har de läst långivarnas förslag, frågar sig analytikern Stratos Safioleas.

"De vill inte ha en lösning. De vill att den långsamma döden ska fortsätta. Ska du låta dem?"

Frågan ställs i en reklamfilm för nej-sidan som just nu visas i grekisk tv. Kampanjen uppmanar väljarna att stoppa dem som vill urholka den grekiska demokratin, med syftning på landets internationella långivare.

"Kan inte bedöma"

I ett valfebrigt Aten undrar många vad söndagens folkomröstning egentligen handlar om. Officiellt tar grekerna ställning till de förslag som internationella långivare lämnade till det konkursmässiga landet för en vecka sedan, men många ser omröstningen som ett ja eller nej till euron. Andra ser den som en möjlighet att fälla den sittande vänsterregeringen.

-Många greker kan inte göra en självständig bedömning av vad omröstningen kan innebära, konstaterar Stratos Safioleas, tidigare presschef vid Greklands utrikesdepartement och politisk kommentator i den amerikanska tv-kanalen CNBC.

Greklands premiärminister Alexis Tsipras är mycket tydlig med att han förordar en nej-röst.

"Att rösta nej till en lösning som inte är hållbar betyder inte att rösta nej till Europa. Det betyder att kräva en realistisk lösning", twittrar Tsipras.

På fredagen pågick förberedelserna för fullt inför ytterligare en nej-demonstration vid Syntagmatorget. Stora och små valstugor hade ställts upp, vid en satt en ensam kvinna på en stol med ett litet bord framför sig och delade ut flygblad. Längs Stadiougatan i närheten demonstrerade syndikalistorganisationen Pame.

Handlar om Europa

Av ja-sidans kampanj sågs inte mycket till, men i dess film som visas flitigt i grekisk tv står klart vad man försöker få valet att handla om: Den visar ett antal videoklipp där Tsipras lovar saker han senare inte kunnat hålla - bland annat att kapitalkontroller inte kommer ske och att en omröstning ska undvikas.

"Nu säger de att ett nej inte betyder att vi ska lämna euron. Tro dem inte", säger en röst i den ödesmättade reklamen.

Enligt Stratos Safioleas kommer Greklands långivare se resultatet på söndag just så - som ett utslag för det grekiska folkets vilja att vara med i eurosamarbetet.

-Utmaningen är att förklara för de grekiska medborgarna att omröstningen inte handlar om ja eller nej till åtstramningar, ja eller nej till värdighet. Det de måste förstå är att det är ja eller nej till Europa, säger han.