Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Robin Aron
Bild: Robin Aron

Svaret från Ica: "Vi underskattade hur viktig bonuschecken var"

Efter den massiva kritikstormen från kunder backar nu Ica och gör om sitt nya bonussystem – i alla fall på en punkt. Gränsen för bonus sänks till 1 000 kronor i månaden, om man handlar för den summan två månader i rad.
– Vi lyckades inte med vår kommunikation och bonuschecken var viktigare för våra kunder än vad vi trodde, säger Anders Svensson, vd för Ica Sverige.

Kritiken från kunderna har inte varit nådig sedan livsmedelsjätten Ica gick ut och meddelande att man planerar att ändra sitt bonussystem från och med den 1 februari.

Det nya bonussystemet skulle fungera så att bonuspoängen inte längre fördes över till nästkommande månad och att gränsen för när bonus betalas ut sattes till 2 000 kronor i månaden.

Men nu backar alltså Ica och sänker gränsen till 1000 kronor i månaden, vilket Aftonbladet var först att rapportera om.

– Vi kan konstatera att det finns kunder med liten matbudget som känt en oro inför vad det nya programmet innebär och väljer därför att lägga till en lägre bonusgräns för att lätta för alla Icas lojala kunder, säger Anders Svensson.

Nollställs fortfarande varje månad

Icas bonussystem bygger på att varje krona motsvarar en poäng och bonussatsen är en procent.

Hittills har kunder behövt samla ihop 2 500 poäng för att få en bonus. Om man inte nått upp till det poängantalet under en månad sparas poängen till månaden efter. Men i det nya systemet nollställs bonuspoängen varje månad – och där backar inte Ica, trots kritikstormen.

Många av Icas kunder har menat att förändringen kommer slå hårt mot pensionärer och låginkomsttagare. Men en pensionär som handlar för mindre än 1 000 kronor i månaden kommer alltså bli utan bonuscheck även i fortsättningen.

– Vi behåller programmet men kompletterar med att kunder som tjänar 1000 poäng per månad två månader efter varandra får en bonuscheck på 20 kronor. Vi tycker fortfarande att det är ett bra bonussystem som skapar många möjligheter för kunden att öka bonusen, och vi räknar att betala ut mer förmåner i det nya programmet, säger Anders Svensson.

Du säger att Ica underskattade hur viktig bonuschecken var för exempelvis pensionärer och singelhushåll – varför blev det så?

– Vi kan konstatera att så blev fallet, vi lyckades inte med vår kommunikation och bonuschecken var viktigare för kunderna än vad vi trodde och då var det ett lätt beslut att komplettera programmet, säger vd Anders Svensson.

Så vad får Icas kunder som handlar för 1000 poäng två månader i rad och de som handlar för 2000 poäng under en månad?

– En bonuscheck på 20 kronor, respektive 25 kronor.

Så sent som för en dag sedan uppgav Ica att det inte fanns några planer på att ändra systemet, trots kritiken. Men frågan ska ha diskuterats internt i Icas ledning.

– Vi tror att när kunderna väl ser hur det blir i verkligheten kommer många bli nöjda, sa Cecilia Meldahl, chef för kundrelationer på Ica, till GP under torsdagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.