Svenska småsparares intresse för en börsnotering av Saudi Aramco väntas vara svalt. Arkivbild på en oljeanläggning i staden Jubayl i östra Saudiarabien.
Svenska småsparares intresse för en börsnotering av Saudi Aramco väntas vara svalt. Arkivbild på en oljeanläggning i staden Jubayl i östra Saudiarabien. Bild: Hassan Ammar/AP/TT

Svalt svenskt intresse för saudisk oljegigant

Det statskontrollerade oljebolaget Saudi Aramco kan bli historiens största börsnotering. Men trots storleken väntas svenska småsparares intresse vara svalt. Av de fyra svenska AP-fonderna säger tre nej, medan en lägger locket på.

ANNONS

Börsnoteringen av Saudi Aramco närmar sig, sedan Saudiarabiens kapitalmarknadsmyndighet CMA godkänt oljegigantens begäran om börsnotering. Blir noteringen verklighet skrivs den in i historieböckerna som världens största.

Det slutgiltiga priset är inte känt. Men Aramco, som värderas till 20 biljoner (20 tusen miljarder) kronor, ska enligt börsprospektet sälja 0,5 procent av aktierna till enskilda investerare, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Men svenska sparekonomer har redan gett aktien tummen ned.

– Jag tror inte att det blir någon småspararfavorit eller aktie som står högt i kurs bland svenskarna. Dels drar sig många för att investera i fossila bolag, dels är det en aktie som kan tänkas svänga ordentligt, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

ANNONS

"Stor ökning"

Den senaste tidens drönarattacker är ett tydligt tecken på vilka risker investeringar i oljesektorn medför, enligt Kull.

– Saudiarabien är inte heller känt för att värna om demokratiska värden eller mänskliga rättigheter, vilket är ytterligare en anledning.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, håller med, och pekar på att trenden bland småsparare inte verkar dra åt fossila bolag. I stället vill många svenskar investera i bolag som aktivt bidrar till klimatomställningen.

– Vi har sett en stor ökning av hållbara fonder, framför allt bland kvinnor och unga. Det förvaltade kapitalet i klimatfonderna har dubblerats varje år de tre senaste åren. Det säger något om intresset.

Fonderna avstår

Hur agerar då AP-fonderna, som förvaltar cirka 1 500 miljarder kronor i pensionspengar?

Första AP-fonden vill inte svara på om fonden kommer att köpa aktier i oljebolaget. "Vi kommenterar inte några enskilda potentiella innehav eller befintliga innehav", svarar Sara Christensen, kommunikationschef på fonden, i ett mejl.

Tredje AP-fonden hänvisar till att fonden inte äger aktier i tillväxtmarknader, och således inte kommer att direktinvestera i bolaget. Fjärde AP-fonden uppger att fonden inte kommer att delta i en börsintroduktion av Saudi Aramco.

"Vi investerar inte i aktier noterade i Saudiarabien och vi kommer därför inte att köpa aktier i Aramco", skriver Tobias Fransson, Chef för strategi och hållbarhet hos Fjärde AP-fonden, i ett mejl.

ANNONS

Investerade miljoner

Andra AP-fonden svarar att en investering i Saudi Aramco inte är aktuell på grund av att Saudiarabien inte förekommer i världsindexet MSCI. Fonden har även satt som sin ambition att utveckla sin portfölj i linje med klimatavtalet Parisöverenskommelsen.

Trots ambitionen investerade fonden så sent som i juni i år i företagsobligationer i Saudi Aramco för cirka 30 miljoner kronor, vilket Dagens industri var först att rapportera om.

Kommunikationschefen Ulrika Danielsson vill inte gå in på hur det kommer sig att fonden genomfört investeringen.

"Vi har som ambition att ha en portfölj i linje med Parisöverenskommelsen och det är bland annat därför som vi håller på att utveckla ett index som beaktar ESG-faktorer även i den kvantitativa förvaltningen av obligationer", svarar Ulrika Danielsson i ett mejl.

ESG är ett begrepp inom hållbara investeringar.

Fanny Hällegårdh/TT

Saudiarabien är världens största exportör av olja. Aramco står för Arabian American Oil Company. Upprinnelsen till bildandet av Saudi Aramco var det tillstånd att exploatera oljetillgångar i Saudiarabien som nuvarande Chevrons föregångare fick 1933.

Den saudiska staten övertog ägandet från amerikanska intressen stegvis under åren 1973–80.

Under 2018 hade Saudi Aramco intäkter på över 356 miljarder dollar. Det är mer än något annat företag i världen.

Källor: Saudi Aramco, Aramcoworld, Bloomberg

ANNONS