Tamro är en av de aktörer som kan tänka sig att driva apotek i Sverige. Jennie Axstål arbetar med läkemedelsdistribution hos Tamro i Hisings-Backa.
Tamro är en av de aktörer som kan tänka sig att driva apotek i Sverige. Jennie Axstål arbetar med läkemedelsdistribution hos Tamro i Hisings-Backa.

Svalt intresse för apoteket

ANNONS
|

Utredaren Lars Reje har föreslagit att apoteken ska säljas ut, 80 till 100 åt gången. Inga beslut är fattade men regeringen har enats om sälja en del av befintliga apotek, oklart hur många.

En rad aktörer är intresserade av att slå sig in på den svenska apoteksmarknaden, om förutsättningarna är de rätta.

En intresserad aktör i Västsverige är Kronans Droghandel (KD) i Mölnlycke, som är en del av finska Oriola-KD.

Enligt informationschefen Annika Alström tittar företaget på olika scenarier, men det är för tidigt att säga något konkret. Om det blir möjligt att köpa loss ett antal apotek, säg en 80 stycken, skulle det kunna vara intressant.

ANNONS

Kronans Droghandel är i dag distributör av läkemedel till Apoteket. En verksamhet som också sannolikt kommer att förändras.

- Vi vet inte hur det blir i framtiden för vår kärnverksamhet, men vi känner ingen oro för detta, säger Annika Alström.

Den andra lokala aktören är Tamro i Hisings-Backa, konkurrent till KD. Tamro är finskt, men ägs av tyska Phoenix, som bland mycket annat driver Apotek1 i Norge.

Vd för Tamro, Hans Wahlén, säger att det är kommersiellt ointressant att gå in på marknaden under de förutsättningar som utredningen hittills presenterat.

Så länge Apoteket har kvar sin dominerande ställning och så länge utvärderingen efter två år står fast, är det inte intressant att driva apotek i Sverige, menar Hans Wahlén.

- Vad som är en dominerande ställning är vagt, även enligt lagstiftningen. En del säger att 35 procent av marknaden är okej, andra tycker att 25 procent är för mycket, jag anser att det är närmare det lägre som gäller för Apoteket, säger Hans Wahlén.

Tamro, liksom KD, riskerar i en omreglerad marknad att förlora sin största kund Apoteket.

Varumärkesdirektören på Apoteket Eva Fernvall, säger att bolaget bland mycket annat, förbereder möjligheterna att etablera egen grossistverksamhet.

- De som inte har grossistverksamhet får svårt att klara sig, hela kedjan hänger ihop och vi måste förbereda oss, hur vet vi inte ännu, säger Eva Fernvall.

ANNONS

Apoteket förbereder också hur man ska minska marknadsandelarna.

- Ett sätt att hantera försäljning är att hitta ett antal kluster bestående av lönsamma och icke lönsamma apotek, apotek i storstad och på landsbygd. Det är svårt att sia om framtiden, men det är ett spännande och svårt år framför oss, säger Eva Fernvall.

Ingen av de GP talat med är intresserad av att etablera sig i Sverige vid sidan av en dominerande apotekskedja.

- Det är en basal ekonomisk fråga. Vem vill driva 10 apotek om motståndaren har 90, frågar Rainer Berghausen, presschef på tyska Celesio.

Celesio är europeisk distributör av läkemedel och driver apotek bland annat Storbritannien, Norge, Italien och Belgien. Celesio har granskat den svenska marknaden en tid och är intresserade av att etablera sig.

- Men jag vill inte spekulera i hur många apotek det handlar om, säger Rainer Berghausen.

Brittiska Alliance Boots, läkemedelsdistributör och driver apotek i bland annat Norge och Holland, är också intresserade av Sverige. Marit Andrew, direktör på Alliance apotek i Norge, säger dock att det är för tidigt att säga något konkret.

Apoteksutredningen i korthet

Norge

ANNONS