Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Svårt välja rätt sparform

Att välja sparform handlar om var du befinner dig i livet. Men alla behöver en buffert på minst två månadslöner.

Tryggast är ett bankkonto med insättningsgaranti men baksidan är att avkastningen blir låg. För många är det svårt att veta vilken sparform som är den rätta.

- En buffert på det du behöver använda det närmaste året kan du ha på sparkontot. Är du lite mer långsiktig och kan ta högre risk, som i en aktiefond, kommer alltid perioder när det går bra och sparandet växer och perioder när det faller, säger Gunilla Nyström, privatekonom på SEB.

Den som satte in 10 000 kronor i en Sverigefond för tio år sedan har mer än dubblat sitt kapital i dag.

- En bra mix är en kombination av aktier och räntor.

Gunilla Nyströms spartips för livets olika faser:

+ På tröskeln till vuxenvärlden:

Spara till första bostaden är det absolut viktigaste, idag krävs 15 procent i kontantinsats. Jag tycker att sparformen är investeringssparkonto och i fonder.

Skaffa även en buffert för oförutsedda utgifter och sikta på två månadsnettolöner. Efter tiden med studielån är detta en period i livet där det går att spara mycket pengar.

+ Med baby på väg:

Amortera befintliga lån/spara till kontantinsats för bostadslån. Spara i förväg till den flådiga barnvagnen och var förberedd för de minskade inkomster som föräldrapenning innebär.

Bra också att spara till barnen och pensionen men i det här läget får det nedprioriteras och att buffertsparandet kommer före.

+ Mitt i livet och barnen har flyttat hemifrån:

Nu är det läge för ett fantastiskt privatekonomiskt kliv för många, att kunna spara rejält utan att ge avkall på alla resor och lyxigare konsumtion. Välj ett investeringsfondkonto och månadsspara i fonder. Är sparhorisonten åtminstone 15 år har du möjlighet att ta risk med chans till västenligt bättre utfall än kontot. Amortera på bolån så att de ligger i nivå med vad du klarar med lägre inkomst efter pensionen.

Läge att fundera på individuellt pensionssparande, IPS.

+ På ålderns höst:

Här handlar det mer om det som kallas sunset planning. Om du har avstått konsumtionsutrymme under ditt liv för en annan gång så har den gången kommit nu. Använd sparpengarna för att dryga ut pensionen för att få ett så drägligt liv som möjligt. För de allra flesta är pensionen betydligt lägre än löneinkomsten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.