Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svårt för kvinnor få fast jobb

Unga kvinnor har betydligt tuffare att få fast jobb än unga män, visar en kommande rapport.

– Vi har en tickande hälsobomb, säger Eva Nordmark, TCO:s ordförande som besöker Göteborgs för första gången sedan hon tillträdde i maj.

GP har läst en del av rapporten Tjänstemännens arbetsliv, som ännu inte är offentligtgjord i sin helhet. Den visar förvånande resultat när det handlar om visstidsanställningar. Unga kvinnor i åldern 20–34 år har allt svårare att få fast anställning än män. Undersökningen pekar inte ut branscher eller yrken utan ger en generell bild över lag på hela arbetsmarknaden inom tjänstemannasektorn.

Eva Nordmark tar fram ett stapeldiagram.

– Här ser vi tydligt att var fjärde kvinnlig tjänsteman i dag har tillfälligt jobb, bland männen är det bara var tionde.

Problemet är strukturellt och konsekvensen blir att kvinnor kommer efter i karriären redan från början.

– Vi måste ha ett samtal om detta är rimligt. Vilket ansvar tar arbetsgivarna? Den här gruppen unga kvinnor är väldigt utsatt.

Många får provanställningar staplade på varandra i långa perioder, något som Eva Nordmark vill stoppa. Hon efterlyser ett tak för hur länge en visstidsanställning kan pågå.

– Du får svårt att styra din egen arbetstid, kraven är högre än tidigare i den här gruppen, det förväntas att man levererar, samtidigt som du önskar få en fast fot på arbetsmarknaden.

Ofta handlar det om unga väl­utbildade kvinnor som trivs på jobbet och gillar det de gör.

– De biter ihop, vill ändå göra en bra insats och hoppas på fastanställning. Jag tror att en orsak kan vara att unga kvinnor fortfarande upplevs som en potentiell risk, att de kommer att vara borta vid och efter graviditet.

TCO:s rapport visar att vårdförbundet sticker ut något. Om det har med senare års privatisering att göra kan inte Eva Nordmark svara på. Hon tycker ändå det är bra att möjlighet finns på arbetsmarknaden till tidsbegränsade, tillfälliga anställningar, både för arbetsgivare och som ett sätt att komma in i arbetslivet.

– Det vi vill förhindra är att det missbrukas. Vi behöver ett tak, det finns inte i dag. En arbetsgivare som växlar mellan olika anställningsformer kan i dag stapla tillfälliga jobb på varandra i all evinnerlighet.

Totalt sett har inte tillfälliga jobb ökat i antal, däremot att det blivit en rejäl snedfördelning på senare år.

– Till unga kvinnors nackdel och det oroar mig. Det betyder att de startar arbetslivet i en osäker situation med höga krav och hög anspänning. Vi behöver säkra att vi orkar ett helt arbetsliv.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.