Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Här är det gott, men allt dyrare, att bo. I Nya Zeelands större städer, som här Christchurch, har bostadspriserna nått nivåer som är för höga för många. Arkivbild.

Svårt att hejda växande nyzeeländsk hemlöshet

I den ekonomiska boomens Nya Zeeland frodas även hemlösheten. Och tvivlen växer på att den nya premiärministern Jacinda Ardern ska kunna lösa problemet i brådrasket.

Andelen hemlösa är högst bland de 35 länderna i OECD, enligt statistik från 2015. Då var nästan en procent av Nya Zeelands befolkning utan fast tak över huvudet, och sedan dess befaras situationen bara ha blivit värre.

Detta bidrog till att fälla National Partys regering förra året. Och Labour-partiets politiska underbarn Ardern, som tog över makten, har hittills vikt 3,8 miljarder dollar (23 miljarder kronor) till bland annat "kiwibuild". Det går ut på att bygga billigare bostäder. Men John Tookey, infrastrukturexpert vid Auckland University of Technology, befarar att brist på arbetskraft kommer att göra kiwibuild svårgenomförbart.

- De (regeringen) sitter långt ner i ett hål som någon annan grävt, och har egentligen ingen bra eller lätt lösning, säger Tookey.

Ardern får också vara försiktig så att hon inte stör det ekonomiska uppsvinget, som baseras på en stark mejerisektor, turism och migration. Nästa år förutspås en tillväxt på 3,8 procent, vilket är väldigt starkt för en mogen ekonomi som Nya Zeelands.