Susanne Ehnbåge, vd och koncernchef för Netonnet, har utsetts till Årets Ruter Dam 2017. Arkivbild.
Susanne Ehnbåge, vd och koncernchef för Netonnet, har utsetts till Årets Ruter Dam 2017. Arkivbild.

Susanne Ehnbåge årets Ruter Dam

Susanne Ehnbåge, vd och koncernchef för Netonnet, har utsetts till Årets Ruter Dam 2017, den kvinna som befordrats till den mest inflytelserika chefsposten i svenskt näringsliv under senare tid.

ANNONS
|

- Det känns fantastiskt roligt och hedrande att få en så här fin utmärkelse. Jag är jätteglad över detta, det känns som en ultimat form av återkoppling och det ger massor av energi, säger Susanne Ehnbåge, till TT.

38-åriga Ehnbåge började som trainee på Siba 2003 och gick via flera olika roller i bolaget till vd-posten. Förra året lade Netonnet Group ner Siba-varumärket och Susanne Ehnbåge tillträde som vd på Netonnet i februari 2016. Detaljhandelsföretaget, som bland annat säljer hemelektronik i butik, har en omsättning på runt 5 miljarder kronor och har cirka 900 anställda.

ANNONS

TT: Vad krävs för att nå toppen i ett bolag av den typen?

- Det handlar mycket om att våga visa på resultat, att prestera och att visa upp de resultaten. Jag tycker själv att jag har haft fördelen att omges av stödjande och bra chefer, säger Ehnbåge.

Bransch i förändring

Samtidigt står det klart att Ehnbåge verkar i en bransch som just nu är satt under press. Detaljhandeln generellt pressas hårt av nya e-handelsaktörer och enligt detaljhandelsindex i september från HUI Research framkommer att hela tillväxten i sällanköpsvaruhandeln kommer från e-handeln.

- Utmaningen som jag delar med många andra som verkar inom detaljhandeln är att det är en snabbföränderlig värld. Det är bara att se vad som hänt de senaste åren med digitaliseringen och närvaron på nätet och hur kunderna väljer att handla nu jämfört med tidigare, säger Ehnbåge.

ANNONS

Tufft initialt

TT: Finns det något tillfälle i karriären som varit avgörande för att bli vd?

- Nej, inget konkret. Varje gång jag har haft möjligheten att tacka ja till ett avancemang har det alltid varit ganska tufft initialt. Men varje gång har jag kommit ur det med bättre självförtroende. Sedan, när jag kom in i rollen som vice vd 2011, så var det ett steg i riktningen att successivt ta mig an vd-rollen, säger Susanne Ehnbåge.

TT

Fakta: Tidigare utsedda Årets Ruter Dam

Ruter Dams pristagare sedan 2000:

2016: Helena Stjernholm, vd Industrivärden

2015: Mia Brunell Livfors, vd Axel Johnson

2014: Sonat Burman-Olsson, vd Coop

2013: Lena Olving, vd Micronic Mydata

2012: Eva Nygren, koncernchef Rejlers

2011: Eva Karlsson, vd SKF Sverige

2010: Ann Carlsson, koncernchef Apoteket AB

2009: Magdalena Gerger, vd Systembolaget

2008: Minoo Akhtarzand, generaldirektör för Banverket

2007: Signhild Arnegård Hansen, ordförande Svenskt Näringsliv

2006: Mia Brunell, vd Kinnevik

2005: Jeanette Söderberg, vd Ikea Sverige

2004: Ingrid Jonasson Blanck, vice vd Ica

2003: Marianne Dicander Alexandersson, vd Kronans Droghandel

2002: Annika Bolin, vice vd SEB

2001: Marie Erling, vice koncernchef SAS

2000: Maria Curman, vd Sveriges Television, Birgitta Johansson-Hedberg, vd Föreningssparbanken och Maivor Isaksson, Chef Posten Service

Titel vid respektive tidpunkt.

Källa: Stiftelsen Ruter Dam

ANNONS