Koreanska Samsung är en av många mobiltelefontillverkare som börjat sälja 5G-telefoner. Arkivbild.
Koreanska Samsung är en av många mobiltelefontillverkare som börjat sälja 5G-telefoner. Arkivbild. Bild: Ahn Young-joon/AP/TT

Supersurf med 5G – men knappast nödvändigt

Nästa år väntas den nya generationens mobilnät bli verklighet även i Sverige. Men är det något att springa benen av sig för? Nej, knappast, inte för den vanliga användaren.

ANNONS

I höst, rejält försenat till följd av säkerhetsdebatten i spåren av ifrågasättandet av kinesiska telejätten Huawei, ska Post- och telestyrelsen (PTS) auktionera ut de nya 5G-näten och de tillhörande frekvenserna. Tidigast 2021, och därmed mycket senare än i många andra länder, kommer Sverige ha tekniken som telebranschen pratat om i flera år. Men den som hoppas på några tekniska under lär bli besviken.

– Som vanlig användare tror jag inte man kommer att märka någonting, säger Jens Zander, professor i radioteknik vid KTH.

Högt i tak

I huvudsak är det industrin, i form av uppkopplade prylar, självkörande bilar med mera som kommer att behöva det kraftfullare nätet, det som kommit att kallas sakernas internet. Även rejält folktäta regioner i Asien med kapacitetsbrist i näten, kommer ha mer nytta av 5G – i Sverige har vi en bra bit kvar innan taket är nått, enligt Jens Zander.

ANNONS

Men vare sig vi vill eller inte kommer 5G, och medföljande nya telefoner som klarar den nyaste tekniken, att så småningom slå igenom och bli var mans egendom, ungefär som när 3G gick över till 4G. Men man behöver knappast skynda för att köpa nyaste 5G-telefonen när operatörerna och mobilhandlarna lär vilja sälja på oss det senaste heta. Potentiellt blir surfandet i telefonen 100 gånger snabbare jämfört med dagens teknik, fast det är få vanliga användare, om ens någon, som har nytta av det.

Inget för glesbygd

5G bidrar inte heller till någon bättre täckning på platser där uppkopplingen redan är bristfällig.

– Hårdraget är det i stan som man får mest nytta av den nya tekniken, säger Jens Zander.

Övergången från 3G till 4G var ett större teknikskifte för den vanlige användaren än vad det nu kommande teknikskiftet kommer att innebära, enligt Zander.

– 5G bygger mycket på 4G-tekniken, säger han.

För teleoperatörerna kommer den nya generationen mobilnät bli effektivare att bygga och underhålla och därmed billigare på sikt, enligt Jens Zander. Men abonnemangskostnaden lär nog inte bli mindre kostsam, däremot kommer telekunderna förmodligen få mer data per krona. Den utvecklingen har vi redan sett i takt med att vi använder mer data i näten, fast månadskostnaden knappast har gått ner.

ANNONS

Olle Lindström/TT

1G lanserades i Sverige 1981 och innebar ett nät där personer kunde ringa till varandra med trådlösa telefoner. När 2G kom elva år senare kunde vi börja sms:a, och vid 3G:s intåg 2004 möjliggjordes internetsurf på mobiltelefonen.

2009 kom Telia med det första 4G-nätet i Sverige, vilket gjorde mobilsurfandet betydligt snabbare. Det fick till följd att många sms och telefonsamtal flyttade över till meddelandetjänster som Messenger eller Whatsapp.

Och nu är det alltså dags för nästa steg: generation fem, eller 5G. På flera håll i världen har tekniken redan börjat ta över, och i Sverige väntas auktionen för vårt 5G-nät att ske i oktober.

5G möjliggör betydligt snabbare trådlös dataöverföring, med en maxhastighet på 10 gigabit per sekund. Det motsvarar det allra snabbaste fasta bredbandet som privatpersoner i Sverige kan beställa i dag. Den maximala hastigheten på ett 4G-nätverk är 100 megabit per sekund – 5G har alltså en maxhastighet som är 100 gånger högre.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS