Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Gångavstånd mellan kongresser och hotell i Göteborg är ett skäl till att många kommer till Göteborg menar Camilla Nyman, vd på Göteborg och co.

Superår för besöksmagneten Göteborg

Göteborg som besöksstad har slagit rekord i år igen. Det är framför allt större evenemang, möten och växande internationell turism som har lockat hit fler turister.

– För det första så är attraktionen till Sverige stark, hela Sverige går bra, men speciellt Göteborg, säger Camilla Nyman, vd på Göteborg och co.

2014 slog Göteborg rekord med 4 miljoner gästnätter (nätter på hotell och vandrarhem) och prognosen för 2015 ser ut att bli ytterligare ett nytt rekordår med 4,4 miljoner gästnätter. Men även fördelningen mellan besöken har förändrat, från tidigare 80 procent inhemska och 20 procent internationella till ett förhållande på 69 procent mot 31 procent under 2015 till och med oktober.

Göteborg och co har tidigare arbetat med internationell marknadsföring men nytt för i år är ett tätare samarbete med Turistrådet Västsverige och Visit Sweden.

– Vi har försökt att koppla ihop både stad och region, skärgård, musik och mat, säger Camilla Nyman.

Därutöver har stora evenemang som bland annat Volvo ocean race, World of coffee och tandläkarstämman bidragit till ett stort antal besökare.

– Under odontologkongressen huserades nära 10 000 delegater i staden, säger presschefen Stefan Gadd.
  

Möjligheten att agera värd för stora kongresser och evenemang beror delvis på Gothia towers tredje torn som gav 500 nya bäddar.

– På så sätt öppnades en ny dörr när vi numera kan konkurera om större evenemang och kongresser än tidigare, säger Camilla Nyman.

Huvudstäder har normalt ett försprång men enligt Camilla Nyman så har Göteborg andra attraktiva sidor att konkurera med för att ro hem stora evenemang och kongresser.

– För en huvudstad finns en inbyggd attraktionskraft. Men Göteborg har ett närhetskoncept. Det är gångavstånd till hotell och arenor och samtidigt nära till flygplatsen.

Om arrangörernas representanter kommer på besök innan de beslutar sig så brukar det enligt Camilla Nyman gå lättare.

– Det är ytterst sällan vi förlorar budgivning eller omröstning om de har varit här. Scandinavian har ett gott rykte om att vara goda organisatörer. Vi gör det vi säger och i tid.
  

Men allt har inte gått som planerat. Turister från Ryssland minskar av politiska skäl samtidigt som VM-friidrott 2021 inte gick hem till Göteborg.

– VM i friidrott som gick emot oss, när man inne i processer av den digniteten, så händer saker som man inte känner till. Sen slog det ner som en blixt från klar himmel och det är baksidan av den här näringen. Det är den stora besvikelsen i år.

Camilla Nyman är dock hoppfull inför framtiden och med ett toppenår i ryggen siktar Göteborg och co på att få fler återkommande kongresser.

– Vi vill gärna bli en av de städerna som kongresser återkommer till vartannat eller var fjärde år, säger Camilla Nyman.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.