Succé med 1 000 konsulter i kras

ANNONS
|

Jobblyftets flotta hemsida ligger kvar på nätet. Där kan man läsa om ett ”innovativt” bolag. ”Med närmare 100 anställda, regionkontor i större delen av Sverige och över 1 000 underkonsulter kan vi axla små och stora uppdrag”.

Men Jobblyftet befinner sig i konkurs sedan i slutet av februari. Skulderna överstiger tillgångarna med åtta miljoner så utsikterna för fordringsägarna att få betalt är små.

Konkursförvaltaren Jonas Premfors uppgift är att reda ut vad som hänt och om allt skötts enligt lagboken.

ANNONS

Sagan om Jobblyftet började 2009. Då introducerades jobbcoacher för att parera en stigande arbetslöshet i finanskrisens spår. Pengakranarna vreds på hos Arbetsförmedlingen och hundratals företag anmälde sig upphandlingen.

Jobblyftet grundades av tre privatpersoner: Anette Bettaieb (utsedd till årets nätverkare), Jonas Cederström (presenterad som ”serieentreprenör” i Jobblyftets marknadsföring) och Peter Ternström, ”internetentreprenör”.

Bland delägarna fanns också Nina Jansdotter, flitigt anlitad förläsare om karriärtips för kvinnor och författare till flera böcker.

Trots att bolaget grundades så sent som till sommaren 2009 lyckades det bättre än sina konkurrenter när det gällde att få beställningar från Arbetsförmedlingen. Via moderbolaget Drömjobbet och systerbolaget TGIM (Livshandboken) levererades jobbcoacher för 73 miljoner på tre år. Därutöver kapade Jobblyftet åt sig ett kontrakt som leverantör av etableringslotsar. Till och med Proffice och Uniflex blev akterseglade.

Men ganska snabbt började problemen dyka upp. 2010 var topp-året när det gällde intäkter och då expanderade företaget våldsamt. Men hur pengarna användes går inte att utläsa eftersom bolagets räkenskaper fortfarande är i oordning. Årsredovisningen för 2010 lämnades in först i januari 2012 och tillstyrktes inte av revisorn.

De tidigare delägarna har gått skilda vägar och har olika uppfattning om vad som ligger bakom misslyckandet.

–Arbetsförmedlingen drogöver en natt kraftigt ned sina placeringar av deltagare i jobbcoachning utan attinformera sina underleverantörer. Detta påverkade hela branschenoch Arbetsförmedlingenhar i efterhand medgett att agerandet fick negativa konsekvenser, säger tidigare vd:n Jonas Cederström.

ANNONS

Anette Bettaieb säger:

–Det var en tillfällig dipp i omsättningen samtidigt som kostnaderna var för höga. Målet var att rekonstruktionen skulle lyckas, säger hon och tillägger.

Jobblyftet uppnådde ”jättegoda resultat”, enligt Anette Bettaieb.

–Det var nära att vi lyckades, säger hon.

GP 22 april .

ANNONS