SU stoppar all planerad vård

ANNONS
|

Det här beskedet gav SU:s ledning på torsdagseftermiddagen sedan man gått igenom Vårdförbundets varsel som berör landets universitetssjukhus.

Patienter som drabbas får enligt SU personlig information om eventuell inställt läkarbesök/operation.

Över 450 vårdplatser berörs av varslet som enligt SU skiljer sig från tidigare varsel genom att stora delar av geriatriken och internmedicin-verksamheten berörs liksom infektion och en hel del kirurgi alltså mycket vård som berör äldre patienter.

Chefsläkare Ingemar Wickström säger att det här varslet har en helt annan omfattning än tidigare:

- Varslet är så omfattande att vi måste ha en stor beredskap för att ta hand om de akuta patienter som kommer till SU och ha vårdplatser för dem. Därmed kan vi inte fortsätta med den planerade verksamheten och redan på fredag ställer vi in de första operationerna. Endast operationer som inte kan vänta kommer att genomföras.

ANNONS

Ingemar Wickström konstaterar att samtliga tre SU-sjukhus berörs men på Östra sjukhuset får man också slå igen akutmottagningen och de akuta patienterna får då hänvisas till Mölndal och Sahlgrenska.

- Vi tvingas också transportera en hel del patienter till andra sjukhus eftersom vi inte kan klara att ha dem kvar hos oss och det här innebär stora påfrestningar i ambulansorganisationen. Att vi gör så här beror på att vi bedömer att detta varsel innebär så stora medicinska risker att vi måste vidta åtgärder. Här är vi beredda att tala om samhällsfarlighet.

Ingemar Wickström säger vidare att IVA, och akutvården givetvis fungerar men röntgen och labb drabbas också av varslet. Han konstaterar att patienterna kommer att få information om sina operationer:

- Vi har redan startat med att skicka brev till alla som har en inplanerad operation eller besök med information om varför vi ställer in och där finns också kontaktpersoner och telefonnummer som patienterna skall kunna ringa.

Barnsjukvården på Drottning Silvias barnsjukhus kommer inte att påverkas av vårdstoppet, ej heller barnavdelningarna på Sahlgrenska.

SU-ledningen säger också att förhandlingar pågår med Vårdförbundet om förändringar i varslet:

- Vi kommer att söka omfattande dispenser från varslet eftersom det är så stort, och berör så många sjuksköterskor inom SU.

ANNONS

Tilläggas skall att universitetssjukhusen i Stockholm och Skåne också drabbas mycket hårt av det nya varslet, inte minst Universitetssjukhuset i Lund

Drabbade patienter informeras

ANNONS