Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Styrelse nekas ansvarsfrihet efter vd-skandal

Delar av styrelsen på Sörmlands Sparbank nekas ansvarsfrihet. Det beslöt årsstämman i kväll, och orsaken är den förra vd:ns slöseri med bankens pengar, rapporterar TV4 Nyheterna.

- Det har varit en väldigt tung period. I dag kan jag känna att det känns bättre. Nu har vi lagt en del saker till ro och kan ta oss an framtiden i stället, säger den nya vd:n Daniel Eriksson till TV4.

En revisionsrapport som Sörmlands Sparbank låtit göra och som TV4 tidigare har tagit del avslöjar hotellnätter, lyxvaror och påkostade middagar för hundratusentals kronor som inte kan kopplas till bankverksamheten. Den tidigare vd:n Joacim Lindgren ska bland annat köpt biljetter till Melodifestivalen för 140 000 kronor, cigarrer för 58  000 kronor och en flaska vin på restaurang för 4 000 kronor. Kvitton för utlägg på över en miljon kronor saknas.

Men det slutar inte där – problemen kring Sörmlands sparbank har växt. Enligt bankens årsredovisning som offentliggjordes för några veckor sedan framkom att banken gjort en förlust på 57 miljoner kronor.

Dessutom ska banken under förra vd:ns ledning ha sålt det gamla Riksbankshuset i Nyköping, där banken har lokaler. Enligt den nuvarande ledningen ska dock förra vd:n aldrig ha haft styrelsens godkännande för att genomföra försäljningen – något som bland annat Sörmlands Nyheter har rapporterat om.

Lindgren arbetsbefriades förra sommaren efter att en anonym anställd inom banken slagit larm om missförhållanden genom företagets visselblåsarfunktion, vilket lokala medier tidigare rapporterat om.

Ansvarsfriheten avslogs för bankens före detta vd samt tidigare styrelseordförande och ledamöter. Alla nya ledamöter beviljas dock ansvarsfrihet, enligt ett pressmeddelande från Sörmlands sparbank.