Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Fel sorts bostadsrätter? Ett nytt index som SBAB och Booli tagit fram visar ett högre utbud av bostadsrätter än det finns efterfrågan för i Göteborg.  Bild: Anders Ylander
Fel sorts bostadsrätter? Ett nytt index som SBAB och Booli tagit fram visar ett högre utbud av bostadsrätter än det finns efterfrågan för i Göteborg. Bild: Anders Ylander

Studie: Göteborg bygger för mycket bostäder

Det byggs fler bostadsrätter i Göteborg än vad som efterfrågas. Den något märkliga slutsatsen kommer ett helt nytt boindex fram till som SBAB och Booli utvecklat.
– Men indexet mäter inte behovet av bostäder utan den köpkraftsjusterade efterfrågan. Behovet kan alltså finnas – men objekten kan behöva matcha behovet och bli billigare, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Bolåneinstitutet SBAB och bostadssajten Boolis nya index tittar på alla de nya bostadsrätter, villor och hyresrätter och jämför vad de kostar med vad de blivande kunderna har för inkomster och till exempel vilken villighet det finns att flytta för att skaffa en bostad. Utifrån en rätt komplicerad modell försöker SBAB och Booli sedan visa vilken faktisk – köpkraftsjusterad – efterfrågan som finns på bostäderna.

Och här framgår det i Göteborg – tillsammans med Malmö – att det byggs betydligt fler bostadsrätter än vad hushållen efterfrågar. I ett index där allt över 1,5 innebär ”tydligt större” produktion än efterfrågan landar Göteborg på 1,69. Det kan jämföras med länet som helhet där siffran är 1,3. En marknad i balans mellan utbud och efterfrågan sträcker sig från 0,5 till 1,5.

Fel sorts utbud

Ser man till villor ligger produktionen i stället i balans enligt mätningen, här är värdet 0,85 i index – att jämföra med 0,94 för hela länet. För hyresrätter finns inte lokala siffror utan bara regionala, där visar att indexet för Västra Götaland visar att man närmar sig gränsen för att utbudet är större än efterfrågan – index ligger på 1,45.

– Det är alltså inte behovet detta visar på, utan hushållens efterfrågan efter just de objekt som byggs och planeras att byggas, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

– Det kan alltså fortsatt finnas behov av dessa bostäder, men de kan behöva bli billigare. Dels kan producenterna kanske tänka på hur man bygger och för vilka grupper, dels har vi amorteringskravet som markant ökat månadsavgiften stänger och ute många yngre från bostadsmarknaden.

Efterfrågan i Lerum

Går man till kranskommunerna runt Göteborg råder det enligt det färska indexet balans på många håll, men några kommuner sticker ut: Lerum har till exempel ett indexvärde på 0,4 för villor, vilket betyder att efterfrågan på dessa är betydligt större än utbudet. Går man istället till Kungälv har man enligt indexet ett starkt överutbud av de nyproducerade villor som erbjuds i kommunen jämfört med vilken efterfrågan är: här är indexvärdet 2,2. I Lerum har situationen försämrats senaste året, medan villamarknaden i Kungälv har varit i obalans i flera år.

En annan kranskommun som sticker ut när det gäller bostadsrätter är Ale: här finns en tydligt större efterfrågan på bostadsrätter än vad som erbjuds: indexet ligger på 0,37. Partille och Mölndal ligger strax över de 0,5 där det inte längre är större efterfrågan på bostadsrätter än utbud utan där marknaden i stället är i balans.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.