Många fiberkablar återstår att lägga ut. Arkivbild.
Många fiberkablar återstår att lägga ut. Arkivbild. Bild: Helena Landstedt/TT

Studie: Dyrare satsa på trådlöst bredband

Både billigt och bra bredband, det är två komponenter som inte går ihop, larmar Svenska Stadsnätsföreningen. När regeringen öppnar för trådlöst bredband på landsbygden befarar föreningen att ett digitalt B-lag är på väg att skapas.

ANNONS
|

– Det här riskerar att spä på det digitala utanförskapet, säger Mikael Ek, vd för intresseorganisationen Svenska Stadsnätsföreningen.

Regeringens bredbandsmål är på väg att spricka. Att bygga fiber för kraftfullt bredband i alla landsändar blir dyrt, speciellt de sista tio procenten i glesbygd. Regeringen och myndigheten PTS har därför på senare tid öppnat för att tillåta trådlösa, billigare bredbandsanslutningar, något bland andra Telia välkomnat.

"Förs bakom ljuset"

Men bra och billigt är inte förenliga ord i bredbandsvärlden, enligt Mikael Ek.

– Vi ser en risk att politiker och konsumenter förs bakom ljuset.

Svenska Stadsnätsföreningen har därför beställt en rapport som visar på just det – att trådlöst bredband byggd på dagens teknik visserligen blir betydligt billigare än fiber, men inte alls ger något kraftfullt bredband.

ANNONS

På några års sikt kommer alla, även i glesbygd, att bli mer beroende av moderna välfärdstjänster. De gröna näringarna, med kanske uppkopplade fordon, kommer också att ha behov av digitala motorvägar värda namnet, resonerar Mikael Ek.

– Det finns nu en oro för att man stoppar fiberutbyggnaden för tidigt, säger han.

Dyrare

Men då finns risk att bita sig själv i svansen. Den beställda studien från Research Institutes of Sweden visar att det kan bli betydligt dyrare med teknik som krävs för trådlösa bredbandsuppkopplingar med de högre hastigheterna, än att bygga ut fibernäten fullt ut för de drygt 400 000 hushåll och arbetsplatser som fortfarande saknar snabbt bredband.

– Det blir därmed dyrare i längden och riskerar bli en återvändsgränd, säger Mikael Ek.

Resultat från studien med fyra olika scenarier där bredband byggs ut enligt regeringens mål om att 98 procent ska ha bredband 2025:

Teknik Kostnad tio år, miljarder kr Hastighet, Mbit/s

Trådlöst bredband, dagens teknik 14,3 76

Trådlöst bredband, 5G 35,1 1 280

Trådlöst bredband, hybrid 5G 40,1 1 356

Fiber 27,5 10 000

Källa: Research Institutes of Sweden

Svenska Stadsnätsföreningen är en bransch- och intresseförening, och organiserar 155 stadsnät och 117 leverantörer av tjänster och utrustning inom bredbandsområdet.

Föreningen verkar för öppna stadsnät, vilket ska gagna konkurrens i nätet.

Stadsnäten, oftast kommunägda, står för 56 procent av de anslutna hushållen (oktober 2018). Utanför tätorterna står stadsnäten för knappt hälften av alla hushåll med fiber.

I dag beräknas ungefär hälften av alla hushåll på landsbygden vara uppkopplade till fiber.

Senast 2025 ska 98 procent av alla hushåll ha en bredbandsuppkoppling med minst 1 Gbit/s, enligt regeringens mål.

Källa: Svenska Stadsnätsföreningen, PTS

ANNONS