En god investering. Joakim Svendsen, lärarstudent, har levt på 150 kronor de senaste veckorna.
En god investering. Joakim Svendsen, lärarstudent, har levt på 150 kronor de senaste veckorna.

Studenter bränner pengarna bums

ANNONS
|

När studiemedlet kommer är de rika. Ett par veckor senare är det nudlar som gäller igen. Studenter gör slut på alla sina pengar och de gör det snabbt. Och de har mer att röra sig med än bara studiemedel. Över hälften av studenterna i Göteborg arbetar extra under terminerna, 90 procent av dem arbetar under sommaren och en dryg tredjedel får pengar hemifrån.

Detta har tre studenter från Handelshögskolan kommit fram till i en kandidatuppsats som de gjort på uppdrag av Svensk Handel. 300 studenter har intervjuats om sin ekonomi, konsumtionsmönster och betalsätt och fram träder bilden av en ganska köpstark grupp som handlar på impuls.

ANNONS

- Deras medvetande om sin ekonomiska situation är låg. De har svårt att uppskatta sina extrainkomster och det kan bero på att de varierar från månad till månad. De har svårt att ange summor för sina utgifter, säger Emma Andersson, en av studenterna bakom studien.

Men i många fall är omedvetenheten ett medvetet val.

- Vissa har uppgett att de hellre handlar på kort än kontant för att de vill slippa veta hur lite de har kvar på kontot.

Gruppen studenter är motsägelsefull. De är "proffsiga" konsumenter på så sätt att de är vana att jämföra priser. De kan till exempel inspektera en vara i en butik i Sverige för att sedan beställa den billigare från utlandet via internet. Samtidigt nappar de lättvindigt på erbjudanden om studentrabatt utan att kolla om det i verkligheten är billigare.

Studien beskriver också studenterna som illojala kunder.

- En tjej vi intervjuade hade tappat sin säkerhetsdosa, men i stället för att gå till sin bank och skaffa en ny, bytte hon bank. Hon tyckte det var lättare, säger Maria Fredman, som också arbetat med studien.

Anette Kullmo läser till civilekonom. Hon känner delvis igen sig i beskrivningen. De pengar hon får kvar efter att räkningar och kurslitteratur är betald lägger hon på kläder och fika.

ANNONS

- Ser jag något jag vill ha så köper jag det, säger hon.

Hennes kompis Marie Olsson bryter in:

- Men samtidigt har man så lite kvar när allt är betalt att det går inte att göra några stora investeringar. Då hamnar man lätt i den här köpkategorin; impulsiv.

Blivande läraren Joakim Svendsen har levt på 150 kronor de senaste två veckorna. En del av dem har han satsat på dagens lunchbaguette.

- Orsaken till den här månadens fattigdom är en resa till Danmark som i och för sig var en studieresa, men vi stannade lite längre för att roa oss, säger han.

Svensk Handel bedömer att studenterna kommer att behålla sitt konsumtionsmönster även efter studierna. Det gäller för detaljhandeln att kunna möta denna komplexa kundgrupp.

Studenter - en köpstark grupp

ANNONS