EU-parlamentsledamoten Marita Ulvskog (S). Arkivfoto.
EU-parlamentsledamoten Marita Ulvskog (S). Arkivfoto.

Strid om EU-uppgörelse om utstationering

ANNONS

EU-parlamentet flyttar fram sin omröstning om nya regler för utsänd arbetskraft för att undvika att frågan kapas av en strid kring regler för lastbilstrafiken.

Parlamentets och EU-ländernas förhandlare kom i början av mars överens om de nya utstationeringsreglerna som därefter skulle klubbas igenom av hela parlamentet i början av juli. Nu ska den omröstningen i stället ske redan på tisdag, för att inte behöva belastas av vad som sägs i parlamentets transportutskott.

- De vill tvinga fram urvattnade regler för cabotage och utstationering på transportområdet och röstar om sina regler den 4 juni. Då kommer det att bli så att vi röstar redan den 29 maj för att helt enkelt inte kunna tas som gisslan, säger svenska ledamoten Marita Ulvskog (S).

ANNONS

TT: Är du orolig för att hela uppgörelsen faller?

- Nej, men det är inte särskilt roligt när man har ett antal ledamöter på den högra kanten som med stöd av ledamöter från delar av Öst- och Sydeuropa väljer att hota med att rösta ned ett förslag som det finns ett brett stöd för från början, säger Ulvskog.

Bryssel, TT:s korrespondent

ANNONS