Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

EU-parlamentsledamoten Marita Ulvskog (S). Arkivfoto.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Strid om EU-uppgörelse om utstationering

EU-parlamentet flyttar fram sin omröstning om nya regler för utsänd arbetskraft för att undvika att frågan kapas av en strid kring regler för lastbilstrafiken.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Parlamentets och EU-ländernas förhandlare kom i början av mars överens om de nya utstationeringsreglerna som därefter skulle klubbas igenom av hela parlamentet i början av juli. Nu ska den omröstningen i stället ske redan på tisdag, för att inte behöva belastas av vad som sägs i parlamentets transportutskott.

- De vill tvinga fram urvattnade regler för cabotage och utstationering på transportområdet och röstar om sina regler den 4 juni. Då kommer det att bli så att vi röstar redan den 29 maj för att helt enkelt inte kunna tas som gisslan, säger svenska ledamoten Marita Ulvskog (S).

TT: Är du orolig för att hela uppgörelsen faller?

- Nej, men det är inte särskilt roligt när man har ett antal ledamöter på den högra kanten som med stöd av ledamöter från delar av Öst- och Sydeuropa väljer att hota med att rösta ned ett förslag som det finns ett brett stöd för från början, säger Ulvskog.