"Vi ser en "stressad uppgång" i riskaptiten", säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, inför börsöppningen på måndagen.
"Vi ser en "stressad uppgång" i riskaptiten", säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, inför börsöppningen på måndagen. Bild: Terje Pedersen

"Stressad uppgång" att vänta på börserna

Den stora uppgången på Stockholmsbörsen avtog snabbt. Vid klockan 13 föll börsen med en procent igen. Samtidigt betecknar OECD nu det nya coronaviruset som "den största faran sedan finanskrisen"

ANNONS
|

Förra veckan var blodig på världens börser – bara i Stockholm gick många miljarder i börsvärde upp i rök när det breda indexet föll totalt 12,5 procent.

Den nya veckan startade dock i dur. I Asien stängde börserna överlag på plus på måndagen och när Stockholmsbörsen inledde måndagen med en uppgång runt tre procent.

– Vi ser en "stressad uppgång" i riskaptiten, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, innan börshandeln drog igång klockan 09.00 på måndagen.

Förhoppningarna på både regeringarna och centralbankerna innebär att marknaden är beredd att ta lite större risk, men det är i ett både stressat och osäkert läge, förklarar han, och kallar det för en "stressad riskvillighet".

ANNONS

Kortvarig börsyra

Börsglädjen blev dock kortvarig. Redan vid 11 på måndagsförmiddagen avtog uppgången och vid 13-tiden pekade Stockholmsbörsens storbolagsindex, OMXS30, ned med 1,3 procent.

På måndagsförmiddagen kom den internationella samarbetsorganisationen OECD med sin senaste konjunkturrapport, där de bland annat skriver att det nya coronaviruset utgör "den största faran" för den globala ekonomin sedan finanskrisen, enligt nyhetsbyrån Direkt, som tagit det av den.

Viruset gör också att OECD kapar sin tillväxtprognos. Nu spår organisationen att den globala ekonomiska tillväxten blir 2,4 procent i år – i november löd prognosen i stället 2,9 procent.

På börsen är utvecklingen för de större göteborgsbaserade bolagen blandad.

Volvo, som inledde morgonen med uppgångar på två procent, backar i skrivande stund med 2,2 procent. Fingerprint cards faller 0,9 procent medan byggbolaget Serneke stiger 1,5 procent.

Fastighetsbolagen Wallenstam och Balder faller 0,3 respektive 2,1 procent medan kollegan Castellum stiger 0,5 procent.

Samma trend syns ute i Europa, där DAX, som speglar utvecklingen för de 30 ledande börsnoterade tyska bolagen, vid 13.tiden hade fallit 1,7 procent. Börserna i Frankrike och Storbritannien backar samtidigt 1,5 respektive 0,6 procent.

Bra och dåliga besked

Det har både kommit riktigt dåliga och mer positiva besked om viruset och ekonomin, konstaterar Robert Bergqvist.

– Det kinesiska inköpschefsindex som kom i natt visar på en riktig tvärnit. Det har sjunkit från 50 innan utbrottet, som innebär en expansion, till 35,7, som innebär ett fall större än det under finanskrisen.

ANNONS

Samtidigt verkar virusspridningen i Kina ha lugnat ned sig, vilket borde innebära lugnare sinnen hos marknadens aktörer.

De flesta börserna i Asien steg under måndagen, bland annat ökade Shanghais kompositindex drygt tre procent.

Frågan är hur det kommer se ut framöver.

Hoppas på uppgång

– Det handlar om hur mycket viruset kommer att spridas i Asien, USA och i Europa, och om detta kommer att leda till störningar i produktionen. Det går inte att säga hur veckan kommer att sluta, vi har att göra med en pågående händelse som är svår att kvantifiera effekterna av.

Robert Bergqvist vill ändå tro på ett scenario som inte är det allra värsta. Nedgången kommer att vara en tid, för att så småningom vända upp, tror han. Kurvan kommer att se ut som ett U i hans förhoppningar, i stället för som ett L, som skulle innebära en tvär nedgång utan uppgång i sikte.

– Men det intressanta är hur länge vi kommer att vara kvar på botten. Det beror både på virusnyheter, på den ekonomiska politiken och på positiva nyheter som kan komma, som ett vaccin som gör att vi kan se slutet på spridningen.

Men läget är skört. Det som är viktigt just nu är vilka åtgärder som vidtas mot nedgången, förklarar han.

ANNONS

– Balansen i åtgärderna är oerhört viktig, så att inte skadorna som de kan orsaka gör att vi går in i en recession, säger Robert Bergqvist.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS