Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.
Malin Ragnegård, ordförande Kommunal. Bild: Claudio Bresciani/TT

Strejkhotet avblåst – Kommunal enigt med SKR

Fackförbundet Kommunal och arbetsgivarparten Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) svarade ja på medlarnas bud.
Därmed blir det inget av den varslade strejken som hade planerats till torsdag morgon.

ANNONS
|

Tvistefrågorna har enligt Kommunal handlat om "ordning och reda" i löneprocessen. Facket har klagat på att de nya lönerna har tagit för lång tid att få ut. Dessutom har facket velat förenkla processen kring dispenser för dygnsvila.

"Jag är nöjd över att vi lyckas teckna ett avtal där parterna tillsammans ska ta fram långsiktiga lösningar på de stora problemen medlemmarna upplever med dagens lönesystem och bristen på hållbara arbetstider", säger Kommunals ordförande Malin Ragnegård i ett pressmeddelande.

Överenskommelsen innebär också nya lönepåslag. Men det var egentligen ingen stor fråga i förhandlingarna. Löneökningarna följer märket på den övriga arbetsmarknaden, det vill säga 3,3 procent mer i år.

ANNONS

"Det nya avtalet innebär bland annat högre löner med centrala löneökningar på 985 kronor, varav 450 kronor är en individgaranti", skriver Kommunal.

Ser över arbetstider

Ulf Olsson, förhandlingsdelegationens ordförande hos SKR, är också nöjd.

– Det är ett bra avtal både för Kommunal, kommuner och regioner och för Sverige och det är naturligtvis positivt att konflikten är avblåst, säger han.

Ett gemensamt arbete med facket vidtar nu där man ska lösa frågan om arbetstider.

– När det gäller arbetstiderna har det framförallt handlat om räddningstjänsten, och där kommer vi nu att göra undantag från att söka dispens när det gäller övningstillfällen och utbildningstillfällen. Vi kommer att ha ett gemensamt arbete där man ser över arbetstidsreglerna.

– Jag är optimistisk inför att det kommer att bli bra till slut, säger Ulf Olsson.

Hade drabbat skolkök

Strejken, som var varslad till torsdag morgon, hade slagit mot bland annat mängder av skolkök och mot kök på äldreboenden. Även sjukhus hade gått upp i stabsläge för att hantera inställda operationer. Vissa idrottsarenor och slutspelsmatcher skulle ha drabbats.

Nu blir det inget av det.

Avtalet gäller cirka 550 000 anställda och är ett år långt.

LÄS MER:Så slår Kommunals strejkvarsel mot Storgöteborg

LÄS MER:Kommunal nobbar SKR:s bud

ANNONS