Strejk smolk i hoppfull gruvbägare

ANNONS
|

Samtidigt drabbas företaget hårt av strejken i Norge som stoppat malmtransporterna till Narvik.

På måndagen deklarerade LKAB force majeure eftersom leveransavtal till flera kunder inte kan fullföljas på grund av strejken som inleddes i torsdags.

LKAB:s marknads- och logistikdirektör, Marcus Petäjäniemi, bedömer att strejkens effekter kan kosta företaget hundratals miljoner kronor om den blir långvarig.

Fackföreningarna inom LKAB är bekymrade.

Permitteringsrisk

–Drar det här ut på tiden kan det gå så långt att det blir permitteringar hos oss. Det känns inte så roligt, säger Jan Thelin, Gruvtolvans ordförande i Kiruna.

Tillsammans med Gruvfyrans ordförande i Gällivare, Tomas Nilsson, ska han på tisdagen resa till Narvik för att träffa företrädare för de norska fackföreningarna.

ANNONS

–Vi vill få en bild av läget och hur man resonerar där, säger Jan Thelin.

Han oroas över att strejken bland tågledarna på den norska delen av Malmbanan slår mot tredje part, som LKAB och stålverk ute i Europa som inte får malm i tillräcklig utsträckning.

–Strejken är inte rätt riktad.

Uthållig efterfrågan

De gruvplaner som presenterades på måndagen innebär att produktionskapaciteten kommer att öka till 35–40 miljoner ton färdiga produkter 2015. Förra året var produktionen 28 miljoner ton.

–Vi behöver öka kapaciteten så mycket vi kan och ser en fortsatt väldigt stark efterfrågan på våra produkter, säger Per-Erik Lindvall, direktör för teknik och affärsutveckling vid LKAB.

Suget från marknaden är så kraftigt att LKAB i dag inte klarar av att leverera de mängder kunderna vill ha.

–Och denna starka efterfrågan hos våra kunder bedömer vi som uthållig.

ANNONS