Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Radisson Blu i Göteborg kan stängas av strejk.

Strejk kan stänga Göteborgshotell

Strejkvarslet kan tvinga Göteborgshotellen Gothia Towers, Radisson Blu och Elite Park Avenue att stänga.

Om Hotell- och restaurangfacket (HRF) och arbetsgivarorganisationen Visita (tidigare SHR) inte kommit överens om ett nytt avtal innan klockan 14 på fredag utlöses det strejkvarsel som HRF lagt.

På de tre hotellen i Göteborg berörs cirka 250 städerskor, kockar, kallskänkor, receptionister, servitörer, restaurangbiträden, växelpersonal och vaktmästare.

Både Elite Park Avenue och Gothia Towers räknar med att få stänga på fredag eftermiddag om det blir strejk.

- Vår bedömning är vi kommer att stänga om det blir en fullskalig strejk eftersom vi har en så hög organisationsgrad bland de anställda. Det gör att det enklaste blir att stänga igen, säger Petter Ullberg, vd på Gothia Towers.

Radisson Blu Scandinavia vid Drottningtorget räknar däremot inte med att behöva stänga.

- Nej, vi stänger inte på fredag, vi håller öppet så länge som möjligt och så får man i förhållande till antalet organiserade se hur länge man kan driva det, säger Jan Petter Eilertsen, regional direktör för Sverige, Danmark och Island.

Förberedelser av olika slag pågår på de tre hotellen och för de kunder som så önskar försöker man boka rum på andra hotell.

I hela landet skulle 1 080 medlemmar på elva hotell och restauranger tas ut i strejk samtidigt som deras arbetsuppgifter sätts i blockad.

Parterna var under onsdagen tystlåtna om det pågående förhandlingsläget.

- Förhandlingar pågick till midnatt eller början av natten (till onsdagen). Men det är locket på och vi kan inte säga något, säger Björn Lundell, pressekreterare på Visita.

Enligt Hotell- och restaurangfackets pressekreterare Patricia Widergren har man de senaste dagarna fört samtal såväl med medlarna som med Visita.

- Den gångna helgen diskuterade vi bland annat introduktionslöner med Visita, säger hon och tillägger att ingen av parterna vill ha någon strejk.

Hotell- och restaurangfacket begär att lönerna höjs med 960 kronor för varje heltidsanställd och att minimilönerna höjs med lika mycket. Man vill också förbättra anställningstryggheten och ta bort anställningsformen "enstaka dagar" som används vid extrajobb och som man anser missbrukas.

Ett sådant avtal skulle kosta 4,7 procent, anser Visita som erbjuder ett lönerna höjs med 2,6 procent, som blivit riktmärket på övriga avtalsområden.

I måndags varslade Hotell- och restaurangfacket om en utökad strejk på 16 Scandic-hotell från 14 juni.

Handelsanställdas förbund har också varslat om sympatiåtgärder från 14 juni som skulle innebära en blockad mot varuleveranser till tolv hotell i Skåne och norra Sverige.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.