Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inga fartyg lossas eller lastar i Göteborgs containerhamn under strejken.

Strejk i containerhamnen

Allt arbete är nedlagt i Göteborgs containerhamn efter att hamnarbetarna har gått ut i strejk.

På tisdagsmorgonen klockan sju gick samtliga medlemmar i Hamnarbetarförbundet på APM Terminals, den stora cointainerhamnen, i Göteborg ut i en 24-timmars strejk.
– Sammanlagt handlar det om 180 till 190 medlemmar, så det pågår väldigt sparsamt med arbete för närvarande. Men i nuläget vill vi inte säga för mycket, eftersom vi ska möta arbetsgivaren för nya samtal i morgon, säger Peter Annerback, ordförande för Hamnarbetarförbundet avdelning 4.


Arbetsgivaren APM Terminals skriver i ett pressmeddelande att Hamnarbetarförbundet lämnat en kravlista som kräver facklig involvering långt utöver vad som är lagstadgat.
– Vi respekterar naturligtvis facket roll när det gäller diskussioner om löner, säkerhet, arbetsmiljö och dylika frågor, men vi finner det orimligt att en lokalavdelning ska kunna varsla om strejk, för bland annat trivselfrågor, skriver Henrik Kristensen, chef för AMP Terminals i Göteborg.


Han konstaterar att strejken kommer att slå hårt mot hamnens kunder och att det kommer att medföra höga kostnader.
AMP Terminals vill inte heller tillmötesgå kravet att teckna ett separat kollektivavtal med Hamnarbetarförbundet, som enligt arbetsgivaren skulle konkurrera med det avtal man har med Transportarbetarförbundet.


– Vi har inte ställt några krav om separat avtal, vi försöker inte konkurrera med eller tränga undan Transportarbetarförbundet, säger Peter Annerback.
– Däremot ser vi det som fackets rättighet att själv få välja dem som ska företräda medlemmarna i förhandlingar om olika fackliga frågor, säger Peter Annerback.
Om inte parterna kommer överens i de fortsatta förhandlingarna har Hamnarbetarförbundet varslat om en ny 24-timmars strejk på torsdag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.