Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Strejk har ännu inte påverkat Landvetter  Bild: Marcel Kusch
Strejk har ännu inte påverkat Landvetter Bild: Marcel Kusch

Strejk har ännu inte påverkat Landvetter

En konflikt mellan ett av Lufthansas dotterbolag och det tyska kabinfacket resulterade i att en strejk bröt ut under måndagen. Strejken väntas pågå i tre dagar, men än så länge har resenärer från Landvetter inte drabbats.
– Ingen flygtrafik till eller från Landvetter och Arlanda är påverkad under måndagen, säger Lovisa Ernestam på Swedavias presstjänst.

Efter att kabinpersonal från Lufthansas dotterbolag Germanswing börjat sin tre dagar långa strejk under måndagen riktar flygbolaget Eurowings skarp kritik mot facket UFO, som organiserar de kabinanställda.

"Denna strejk är ogrundad och obegriplig för oss", skriver bolaget på sin hemsida. De tillägger även att de beklagar den påverkan UFO-strejken har på deras kunder, och att de gör vad de kan för att minimera den.

Tidigare har de bägge parterna enats om ersättning. Men det råder fortfarande oenighet gällande arbetsvillkoren, som nu blivit grunden till strejken.

Har ännu inte påverkat Landvetter och Arlanda

Under de aktuella dagarna finns fem planerade avgångar från Landvetter med Eurowings; samtliga med Düsseldorf som destination.

Men enligt Swedavia, som äger Arlanda och Landvetter, fanns det ingen information om inställda avgångar under måndagen.

– Utifrån den information vi har så är inte flygtrafiken till eller från Landvetter och Arlanda påverkad under måndagen. Men vi rekommenderar resenärer att följa informationen på vår hemsida, eller att ha kontakt med sin researrangör eller sitt flygbolag, säger Lovisa Ernestam på Swedavias presstjänst.

Hur ser prognosen ut för tisdag och onsdag?

– Den har vi inte ännu. Vi får information när flygbolagen ger den.

Inte första konflikten mellan facket och Lufthansa

En arbetsmarknadskonflikt mellan UFO och Lufthansa har lett till inställda flyg förut. I slutet av november meddelade fackförbundet att en eventuell strejk skulle kunna infalla under julhelgen, och tidigare under samma månad tvingades Lufthansa ställa in 1 300 flygningar på grund av strejk. Det påverkade 180 000 resenärer världen över – och från Landvetter ställdes nio flighter in.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.