Gruvarbetarna fortsätter att arbeta vid Escondida i Chile. Arkivbild.
Gruvarbetarna fortsätter att arbeta vid Escondida i Chile. Arkivbild. Bild: Jorge Saenz/AP/TT

Strejk avblåst vid världens största koppargruva

Gruvjätten BHP och det största fackförbundet vid världens största koppargruva är överens. Planerna på en strejk blåses av.

ANNONS

Med en förkrossande majoritet beslutade för två veckor sedan fackföreningen vid världens största koppargruva, chilenska Escondida, att gå ut i strejk. Med en i princip lika stor majoritet har man nu röstat för att undvika strejken.

Överenskommelsen var möjlig sedan den chilenska regeringen gått in och medlat mellan parterna och arbetsgivaren, australisk-brittiska BHP, erbjudit ett nytt kollektivavtal, som arbetarna tycker är tillräckligt.

Strejkhotet väckte en oro för höjda världsmarknadspriser på koppar. Facket hade krävt en engångsbonus som belöning för gruvarbetarnas insatser under pandemin, samt bidrag till utbildning för de anställdas barn.

2017 strejkade Escondidas gruvarbetare i 44 dagar. Konflikten var den längsta i den chilenska gruvnäringens historia och kostade ägaren motsvarande 6,3 miljarder kronor.

ANNONS

Chile är världens största kopparproducent och står för 28 procent av den globala produktionen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS