Strävan efter lyckan tär på hälsan

ANNONS
|

De kallas generation ambition och vill maximera sina höga ambitioner på alla fronter. Bra bostad, snygg karriär, vältränad kropp, att vara en bra förälder och poppis vän med det glänsande köket fyllt av gäster är givet. I teorin.

- 60- och 70-talister har en uppskruvad bild av lyckan och ställer höga krav på den. De förväntar sig det lilla extra på alla områden samtidigt, säger Daniel Salzer på forsknings- och konsultföretaget Kairos future, som gjort en studie på personer i åldrarna 30 till 50 år.

Tre av fem i undersökningen når inte upp till sina ambitioner.

- Det finns en hälsorisk när man känner sig missnöjd och inte når sina ambitioner. Risken för att gå in i väggen ökar exempelvis. Vi har en generation på arbetsmarknaden som slår knut på sig själv, säger Daniel Salzer.

ANNONS

Några av dem har låga ambitioner som de inte når upp till. I undersökningen kallas de för resignerade.

Enligt Kairos future är de inte särskilt nöjda med tillvaron utan rätt deppiga. 37 procent av svenskarna i undersökningen är resignerade.

Däremot riskerar de som har höga ambitioner men inte når dem att bli sjuka. De utgör 25 procent av svenskarna i undersökningen och bland dessa finns en viss övervikt av 70-talister, oftare män med fast anställning.

- En ökad sjukfrånvaro, ofta med psykosomatiska besvär som orsak talar sitt tydliga språk. Vi blir trots en växande välfärd, allt mer olyckliga.

70-talisterna är nöjda med sitt privatliv men minst nöjda med arbetslivet. Andelen som känner påverkan, bekräftelse och engagemang på jobbet är lägre hos dem än hos övriga i studien.

Endast 40 procent av dem upplever att deras arbetsområde är tydligt och väl avgränsat, att det finns en bra balans mellan befogenheter och ansvar. Det är påtagligt lägre jämfört med de äldre åldersgrupperna.

- Tyvärr är de höga ambitionerna ett tveeggat svärd. De leder till ökad stimulans, men kan också leda till stress, besvikelser och en känsla av otillräcklighet, säger Daniel Salzer.

Drygt 40 procent av 70-talisterna har tid för vila och återhämtning och det är cirka tio procentenheter lägre än för 60- och 50-talisterna i studien.

ANNONS

- Ett problem för många 70-talister är tidsbristen, färre bland dem känner att de lever upp till sina ambitioner när det gäller att motionera och ha tid för egen fritid. Dessa två faktorer är grundläggande för att man i längden ska lyckas uppfylla sina, ofta högt ställda, ambitioner.

Den absolut viktigaste förklaringen till att man känner sig nöjd med livet och når sina ambitioner är bra relationer.

Den viktigaste är kärleksrelationen till en partner. Den som har en bra relation till sin partner är mer nöjd med livet än andra grupper.

Bra relationer i yrkeslivet är också avgörande. Den som har bra relation till sin chef är mer nöjd och mindre benägen att byta jobb.

- Bra relationer är särskilt viktigt för dem med höga ambitioner. För att lyckas uppfylla dem är möjligheten att kunna ta stöd från sin partner, sina arbetskamrater och chef viktiga, säger Daniel Salzer.

Får man inte tillvaron att fungera är jobbet det första man byter. Har man lågt förtroende för sin närmsta chef planerar två femtedelar att byta arbete.

- Arbetsgivare skulle kunna vara mycket bättre på att stödja sina anställda och aktivt jobba med att bygga en arbetskultur baserad på tillit och förtroende, säger Daniel Salzer.

ANNONS

Alla med höga ambitioner kräver mycket av sitt arbete. De är beredda att förändra sina liv för att förverkliga sina mål.

- 70-talister är en intressant grupp eftersom de kommer att ta över många viktiga positioner i arbetslivet framöver och jag tror att det kommer att medföra stora förändringar i värderingar på arbetsplatserna, säger Daniel Salzer.

ANNONS