Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Storvarsel på Damen Shiprepair Götaverken

Mer än halva personalstyrkan får gå när Damen Shiprepair Götaverken varslar 78 personer om uppsägning på grund av stora förluster.

Reparationsvarvet vill dra ner personalstyrkan med över 60 procent, från 124 till 46 anställda.

- Det är dramatiskt, tyvärr. Det är tråkigt att behöva göra den här åtgärden, och jag förstår den oro som finns bland anställda och anhöriga, säger vd:n Monica Svenner till gp.se

Omsättningen har mer än halverats från 2011 till 2012, och reparationsvarvet blöder. Resultatet före skatt för 2012 är nära minus 59 miljoner kronor.

- Det har varit tre förlustår som gett en väldigt tung ryggsäck. Tre år med förluster gör att det inte går att fortsätta och då har ägarna ändå gett tillskott. Det har inte hjälpt. Beläggningen har varit dålig. Just nu är det tomt på reparationsvarvet, det kommer in en mindre båt på torsdag, säger hon.

- Anledningen att säga upp så många är att försöka vända utvecklingen och få lönsamhet igen och skapa en mer flexiblare organisation.

- Det är rätt många äldre medarbetare, och det blir nog en jobbig tid vänta på besked. Detta är en kris för alla, säger hon, och konstaterar att alternativet skulle ha varit konkurs.

De fackliga förhandlingarna startar inom kort.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.