Protester mot avtalet om att godkänna grannlandet norr om Grekland som Nordmakedonien.
Protester mot avtalet om att godkänna grannlandet norr om Grekland som Nordmakedonien.

Stort sug efter nya grekiska obligationer

Det är stor efterfrågan på Greklands första omgång statsobligationer sedan landet i höstas tog sig ur åtta års stödprogram. Bud värda drygt åtta miljarder euro hade vid lunchtid inkommit, medan utbudet initialt sades vara cirka två miljarder.

ANNONS
|

Den grekiska motsvarigheten till riksgälden har börjat ta in bud med siktet inställt på femåriga lån med en ränta på 3,75–3,87 procent, rapporterar Reuters. Ränteläget kan dock pressas av det stora utbudet, ned mot 3,6 procent enligt en Reuterskälla.

- Det initiala målet var att ta in två miljarder euro, men myndigheten kan sikta på mer. Auktionen går väldigt bra, säger en källa.

ANNONS

Senast Grekland tog ett obligationslån var för nästan ett år sedan, då man tog ett sjuårigt lån på tre miljarder euro. Men då var landet kvar inom ramen för ett stödprogram med nödlån från EU:s stödmyndighet ESM.

Obligationslånet tas sedan Greklands premiärminister, vänsterledaren Alexis Tsipras, med knapp marginal i januari först överlevt en förtroendeomröstning i parlamentet för att därefter, i fredags, få ett omstritt avtal om grannlandet Makedoniens namn – som enligt avtalet ska heta Nordmakedonien.

Grekland står inför ett parlamentsval senast i oktober.

TT-Reuters

Fakta: En fjärdedel av ekonomin utraderad

Grekland har befunnit sig i en djup skuld- och tillväxtkris sedan snart tio år. En fjärdedel av landets BNP har raderats ut sedan krisen bröt ut och landet har den högsta arbetslösheten i EU, nära 20 procent.

Greklands tillväxt beräknas i år till 2,4 procent enligt en färsk analys från Internationella valutafonden. Greklands regering räknar med 2,5 procent.

Statsskulden har lyft till nästan 180 procent av BNP, vilket många bedömare anser vara en ohållbar nivå.

Källa: Reuters

ANNONS