Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stort ras på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen faller kraftigt i den inledande handeln på fredagsmorgonen. Ras väntar även runt om i Europa. AB Volvo dyker flera procent.

Vid öppning rasar Stockholmsbörsens breda OMXS-index med 4,1 procent, enligt Dagens industris börsbevakning. De senaste sju dagarna är index ned 12,3 procent.

Storbolagens finlista på OMXS30 faller också tungt i den inledande handeln – minus 3,6 procent.

Brett fall bland storbolagen

Alla aktierna på börsens stora lista Large cap visar rött vid öppning. I industritunga Västsverige ser lastbilsjätten Volvo och SKF betydande tapp.

AB Volvos B-aktie rasar 3,9 procent efter några minuters handel. Kullagertillverkaren SKF följer med nedåt – minus 3,6 procent. Investmentbolaget Latour med en industritung portfölj backar 2,9 procent.

Verkstad och industri är dock inte de enda som lyser rött. Läkemedelssektorn med Astra Zeneca och Getinge som Göteborgsexempel pekar nedåt. Så ser det även ut för stadens fastighetsjättar – Castellum, Balder och Wallenstam faller med ett par procent vardera.

Det senaste årets klarast lysande börsraket bland Göteborgsbolagen är bränslecellstillverkaren Powercell. Efter drygt 20 minuters handel rasar bolaget med drygt 10 procent.

"Snabbaste korrektionen genom tiderna"

De blodröda siffrorna den senaste veckan fortsätter under fredagen, bland annat stängde Tokyobörsens Nikkei225-index på minus 3,7 procent. När börsen i Turkiet öppnade under fredagen var det med ett ras på 10 procent.

Nätmäklaren IG kallar veckans nedgång för den "snabbaste korrektionen genom tiderna".

Det är inte enbart Stockholmsbörsen som rasar i öppningen. Londons FTSE100-index backar 3 procent efter knappa tio minuters handel. I Tyskland faller Frankfurtbörsens DAX-index 3,7 procent.

SEB: "Miljoner riskerar att inte kunna gå till jobbet"

Turbulensen på världsbörserna följer på förnyad oro kring coronavirusets snabba spridning utanför Kina, särskilt utbrotten i Italien och Iran. Smittan kommer betydande ekonomiska konsekvenser i Kina men även för den globala konjunkturen.

– Corona är ingen vanlig epidemi utan något som har potential att skapa enorma störningar i ekonomin och leda till att miljoner människor inte längre kan gå till sina arbeten. Risken att det kommer att leda till stora störningar i världsekonomin har ökat dramatiskt de senaste dagarna i och med att det nu blivit sannolikt att större virusutbrott även kommer att drabba EU och USA, kommenterar SEB:s chefsstrateg Johan Javeus i ett morgonbrev.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.