Intresset för elcykelpremien har varit stort, nästan 40 procent av årets pott har redan tingats. Arkivbild.
Intresset för elcykelpremien har varit stort, nästan 40 procent av årets pott har redan tingats. Arkivbild.

Stort intresse för elcykelpremien

Nu har de första bidragen för elfordon börjat betalas ut, framförallt till dem som har ansökt digitalt. Och intresset har varit stort. Hittills har cirka 137 miljoner av årets minst 350 miljoner kronor tingats.

ANNONS
|

Över 30000 ansökningar har kommit in till Naturvårdsverket sedan möjligheten öppnade i februari och intresset har varit stort, säger Tomas Hallqvist, enhetschef för miljöbidrag på Naturvårdsverket.

- Det vi kan se nu är att mängden ansökningar fortsätter öka vecka för vecka. Så redan nu har runt 40 procent av pengarna betalats ut eller är på väg att betalas ut.

ANNONS

Om pengarna räcker eller inte är svårt att säga. Regeringen har avsatt 350 miljoner per år i tre år, och lovar 45 miljoner till när bidraget ska utökas till att omfatta elutombordare till båtar.

Antalet ansökningar var relativt stort i vecka fem när ansökningen öppnade, antagligen eftersom premien betalas ut retroaktivt för cyklar som är köpta efter 20 september 2017.

Efter det minskade antalet ansökningar för att sedan öka igen i takt med att cykelsäsongen kommit igång.

4200 per cykel

I snitt har man betalat ut 4200 kronor per ansökan vilket innebär att genomsnitts elcykeln köps för ungefär 17000 kronor. Bidraget gäller ju även elfordon som elmotorcyklar men än går det inte att se hur många sådana som köpts.

- Men det är övervägande elcyklar som vi får ansökningar om, säger Tomas Hallqvist.

De flesta ansökningarna har kommit in elektroniskt och kan behandlas på en gång, men Naturvårdsverket har också fått in runt 7500 pappersansökningar, som tar längre tid att handlägga.

- Vi var inte riktigt beredda på att få in så många och har inte riktigt resurser för det men vi jobbar vidare med att mata in de ansökningarna i systemet. Men vill man ha beslut snabbt och pengarna på kontot ska man försöka ansöka digitalt via vår hemsida.

ANNONS

Färre ansökningar för laddning

Intresset har varit betydligt smalare för det bidrag som kan sökas för att installera en laddstation. Där har Naturvårdsverket fått in runt 400 ansökningar sedan den 1 februari. Kanske beroende på att det säljs färre bilar än cyklar.

- Men det är också så att vissa leverantörer skickar med olika laddlösningar när man köper sin elbil, säger Tomas Hallqvist.

TT

Fakta om elfordonspremien

Bidraget gäller elcykel, elmoped och elmotorcykel och kan endast sökas av privatpersoner. Regeringen har avsatt 350 miljoner kronor per år i tre år. Om pengarna tar slut inväntar Naturvårdverket nytt budgetbeslut från regeringen innan nya bidrag kan godkännas.

I april sade regeringen att potten ska utökas med 45 miljoner – alltså totalt 395 miljoner – och även omfatta vissa avgasfria motorer till båtar.

Ansökan ska skickas till Naturvårdsverket inom sex månader efter köpet. För fordon som köptes mellan från 20 september till sista januari 2018 ska ansökan skickas in senast i juli 2018.

Den sökande måste vara folkbokförd i Sverige och ha ett svenskt personnummer.

Det går endast att få ett bidrag per person.

Bidraget omfattar 25 procent av priset inklusive moms, eller maximalt 10000 kronor.

Källa: naturvardsverket.se

ANNONS